Foto ter illustratie: driekwart van de thuiswerkers vindt het toch best saai en stil zonder collega's.
Volledig scherm
Foto ter illustratie: driekwart van de thuiswerkers vindt het toch best saai en stil zonder collega's. © Shutterstock

Driekwart van de thuiswerkers mist zijn collega’s nog het meest

Veel Nederlanders werken thuis en dat gaat hen best goed af. Maar toch missen de meeste thuiswerkers het kantoorleven, ontdekte onderzoeksbureau MeMo2. 75 procent van ons vindt het toch wel saai en stil, zo zonder collega's om je heen.

Onderzoeksbureau MeMo2 heeft via een nieuwe eigen research-app THX aan meer dan 1000 Nederlandse respondenten gevraagd hoe hun werksituatie momenteel is. Meer dan 40 procent van de gebruikers gaf aan momenteel zonder werk te zitten door de coronacrisis. ,,Daar zitten natuurlijk veel retailers tussen, koks en mensen in de bediening’’, zegt Johan Goedhart, director Product & Platform bij MeMo2. De helft van de Nederlanders die wel nog gewoon naar het werk gaan, heeft een van de door het kabinet als vitaal bestempelde beroepen.

Kantoorpraat

Veel Nederlanders werken momenteel vanuit huis. Een kwart van de werknemers geeft aan dit nu elke dag te doen. ,,Een klein deel, 5 procent, gaat af en toe nog naar kantoor. Voor bijvoorbeeld een vergadering of afspraak’’, zegt Goedhart. 

MeMo2 vroeg ook aan de thuiswerkers wat ze het meeste missen aan het werken op kantoor. De ondervraagden mochten meerdere opties aankruisen. Een derde geeft aan hun eigen werkplek te missen en 40 procent de kantoorpraat bij de koffieautomaat. Driekwart van de thuiswerkers zegt hun collega’s nog het meeste te missen. ,,Het kantoorleven blijkt dus een groter sociaal gebeuren te zijn dan we denken. Je mist toch de interactie en de grapjes. Ik merk dat zelf ook.’’, zegt Goedhart. 

Quote

Het kantoorle­ven blijkt dus een groter sociaal gebeuren te zijn dan we denken

Johan Goedhart

Keukentafel

Toch proberen we het beste te maken van dat thuiswerken. Ruim de helft van de thuiswerkers heeft er weinig moeite mee en vindt het zelfs fijn. Slechts een kleine groep - 14 procent - ervaart het als onprettig. Van de Nederlanders die thuis aan het werk gaan, voert 47 procent de werkzaamheden uit aan de keukentafel. 36 procent heeft een eigen kantoor in huis waar ze in alle rust kunnen werken, al dan niet speciaal opgezet vanwege de crisis. Tien procent van de werkenden neemt het niet zo nauw met de ergonomie: zij geven aan vanaf de bank of zelfs op bed te werken.

Tv-kijken

Meer thuiszitten betekent ook meer tv-kijken, dacht MeMo2. ,,We hebben in de app gevraagd of de thuiswerkers meer tv zijn gaan kijken sinds de coronacrisis. Een derde is dat inderdaad gaan doen’’, zegt Goedhart. De ene helft daarvan doet dit om wat meer ontspanning te vinden en de andere helft om op te hoogte te blijven van het nieuws. ,,Ik kijk zelf ook meer tv buiten de werktijden om. Maar ik probeer ook elke dag een rondje te lopen buiten en ik zie veel mensen hardlopen. Veel meer dan dat kun je eigenlijk niet doen op een dag.’' 

Hoe beleven Nederlanders het thuiswerken eigenlijk?