Volledig scherm
Salaris Elisabeth: 1.189, 57 euro. © Thijmen Geluk

Elisabeth (61) maakt de salarissen over, maar verdient ze zelf wel genoeg?

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Elisabeth van Haarst (61), administratief medewerkster bij een autogarage.

Van Haarst werkt sinds anderhalf jaar twintig uur per week voor de autogarage. In de zes jaar hiervoor werkte ze via TempoTeam voor verschillende cateringbedrijven. Daarvoor heeft ze twintig jaar haar eigen bed & breakfast gerund.

Wat verdien je?

,,Ik verdien 1.189,57 bruto bij mijn werkgever. Het UWV vult de rest van het bedrag aan met 419,43 euro. Ik krijg 8 procent vakantietoeslag over mijn salaris, ook over datgene wat het UWV uitbetaalt. Reiskosten vergoedt mijn baas niet. Vier keer per maand solliciteer ik naar banen waar ik de andere twintig uur kan vervullen. Mocht dit niet lukken, dan legt het UWV tot aan mijn pensioen bij. Ik weet precies tot wanneer: 9 juni 2024. Dan ben ik 67 jaar en 9 maanden. Vanaf april krijg ik 75 procent van het bedrag uitbetaald van het UWV, dan heb ik het drie jaar gekregen. Ik snap het idee erachter - een stimulans om een baan te zoeken - maar ik doe verschrikkelijk mijn best en het lukt me maar niet. Het zal te maken hebben met mijn leeftijd en dat mijn hoogst genoten opleiding de huishoudschool is.”

Verdien je wel genoeg? Check het met het Salariskompas !

Blij mee?

,,Ik ben best blij met wat ik verdien, maar ik zeg je eerlijk; geld is niet de hoofdmoot. Ik ben heel blij dat ik eindelijk op een plek zit waar ik het naar m’n zin heb en waar ik iets kan doen waar ik goed in ben. Het is niet alleen maar achter de computer zitten en de papieren doen, maar ook de klanten ontvangen, de sfeer erin houden en de planning maken voor de monteurs. Ik heb de afgelopen zes jaar twee keer drie maanden in de bijstand gezeten. Ik baalde zo dat ik thuis zat. Ik kan niet tussen vier muren zitten. Hier kan ik dingen regelen, mensen ontmoeten en ik zorg ervoor dat de monteurs op tijd eten en drinken, anders vergeten ze dat.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?

,,Nee, zonder succes. Ik heb gevraagd of ik een contract kon krijgen voor 38 uur, maar daar ging mijn werkgever niet mee akkoord. Hij zei dat hij dan te veel loonheffing moet betalen en te veel belasting. In de periode dat ik voor een uitzendbureau werkte, was er niet veel te onderhandelen omdat ze werken met vaste prijzen. En daarbij: ik wilde ook aan het werk. Dan zeg je sneller ja tegen een baan. Ik vond het werken voor een uitzendbureau wel lastig. In het begin beloven ze je veel uren, maar uiteindelijk kreeg ik maar twaalf uur. Het minimum aan uren dat een uitzendbureau je moet geven. Ik weet niet waarom ik ineens minder uren kreeg. Ik denk dat ze destijds te veel mensen aan het werk wilden hebben, maar te weinig werk hadden.”

Wat is normaal voor jouw functie? Bekijk het via het Salariskompas!

Weet je wat je collega's verdienen?

,,Ja, want ik maak de salarissen naar ze over. Ze krijgen 1.541,61 euro netto. Het minimum. Voor het werk wat ze doen, vind ik het een beetje weinig. Het is zwaar werk en ze staan van negen tot zes constant op hun benen. Ze sjouwen met wielen en andere zware dingen. Ik vind dat een gediplomeerd automonteur best 2.100 euro netto mag verdienen. Dat klinkt toch wat humaner. Ik hoor niet dat ze slecht rond kunnen komen hoor. Maar elke maand zeggen ze wel: 'Elisabeth, stort je m’n salaris op tijd?' Ik heb geprobeerd om met m’n werkgever te praten over hun loon. Ook omdat hij wettelijk verplicht is om jaarlijks de lonen te verhogen. ‘Gaan we niet doen’, zegt hij dan. Ik neem genoegen met wat ik nu heb. Ik leg me erbij neer. Ik wil niet meer terug naar de tijd waarin ik er 150 sollicitaties uitgooide in een week en nooit iets terug hoorde.”

Verdient Elisabeth genoeg?

Opleidingsniveau: -
Branche: Overige productie / industrie
Werkervaring: 6 jaar
Leidinggevend: 0 medewerkers

Volgens het Salariskompas is het te weinig. Het gemiddelde salaris voor haar functie is 2.805 euro voor een fulltime werkweek (40 uur), voor 20 uur is het 1.402,50 euro. Het verschil met Elisabeths loon is 212,93 euro. Elisabeth: ,,Het zou leuk zijn als ik het zou krijgen. Ik heb er een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant denk ik verdulleme, ik wil meer hebben, maar aan de andere kant ben ik ook best tevreden. Ik heb een baan en ik heb het naar m’n zin.”

Hoe zit het met jouw salaris? Check het zelf hier !

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje