Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

EU wil ‘eerlijker’ minimumloon: zoveel verdien je minimaal in iedere lidstaat

De Europese Commissie gaat met de sociale partners het gesprek aanknopen over ‘eerlijke’ minimumlonen in de Europese Unie. ‘We willen dat het minimumloon in elk land volstaat om een waardige levensstandaard te hebben', zegt bevoegd Eurocommissaris Nicolas Schmidt.

Bij haar aantreden beloofde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige zomer een initiatief om elke werknemer in Europa een eerlijk minimumloon te garanderen. De werkgelegenheid stijgt weliswaar, maar toch hebben veel werkende mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, stelde ze vast. De armoede onder werkenden steeg tussen 2005 en 2018 van 8,1 tot 9,6 procent. 

De Commissie heeft geen bevoegdheid over de loonvorming in de lidstaten, en kan dus ook geen uniform minimumloon voorstellen. Het initiatief van Von der Leyen zorgt dan ook voor ongerustheid. In oostelijke lidstaten, die vrezen dat een snelle loonsverhoging hun concurrentiekracht aantast, maar ook in landen als Zweden en Denemarken. Daar bestaat geen wettelijk minimumloon, maar de lonen zijn er doorgaans hoog, dankzij een breed systeem van collectieve onderhandelingen.

Geen verplichting

,,We respecteren de tradities van de landen en de methodes die ze aanwenden om de lonen vast te leggen, verzekerde Eurocommissaris Schmidt aan het Belgische persbureau Belga. ,,Er komt geen verplichting om wettelijke of statutaire minimumlonen in te voeren, en we raken niet aan de systemen van collectieve onderhandelingen. We willen ze beschermen én versterken in landen waar ze niet bestaan.’’

Quote

Zeer lage lonen in één land kunnen een negatieve impact hebben op landen waar de lonen hoger zijn. Die loondum­ping willen we aanpakken

Nicolas Schmidt, eurocommissaris

Volgens Schmidt wil de Commissie via een aantal criteria bereiken dat het minimumloon in elk land volstaat om werknemers een waardig levensniveau te geven. Dat is volgens de Luxemburger niet het geval in alle 21 lidstaten met een wettelijk minimumloon. ,,Zeer lage lonen in één land kunnen een negatieve impact hebben op landen waar de lonen hoger zijn. Die loondumping willen we aanpakken.’’

Bulgarije

De huidige minimumlonen variëren sterk van lidstaat tot lidstaat en zelfs niet elk land heeft een wettelijk minimumloon. Onder meer in Italië, Denemarken en Zweden bestaat het systeem niet. In Bulgarije bedroeg het maandelijkse minimumloon in juli vorig jaar 286 euro per maand, tegenover 2071 euro in Luxemburg. In Nederland lag het minimumloon vorig jaar op 1635,50 euro.

Levensduur

In landen met hoge minimumlonen is de levensduur doorgaans wel hoger, wat het verschil in koopkracht minder groot maakt wanneer die levensduur mee wordt gerekend. Het minimumloon hangt dus ook af van hoe ‘duur’ het in het land is om in je levensonderhoud te voorzien.

Zo bedraagt het absolute minimumloon in Nederland 1635,50 euro, door het feit dat het leven hier ook relatief duur is, en komt dat qua koopkracht neer op 1459,12 euro. In bijvoorbeeld Slovenië daarentegen komt het absolute minimumloon van 886 euro neer op 1043 euro qua koopkracht, aangezien het leven er goedkoper is.

In absolute cijfers is het hoogste minimumloon in Europa op die manier 7,2 keer hoger is dan het laagste, is dat met de levensduur in rekening genomen ‘slechts’ 2,9 keer hoger.

Bekijk ook: de salariskloof tussen mannen en vrouwen blijft bestaan. Hoe komt dat?

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief.