Volledig scherm
Piet is onderhoudsmedewerker bij een plantenkwekerij. © Thijmen Geluk

Financieel gezien hoeft het niet meer, maar Piet (77) werkt nog steeds

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Piet (77), onderhoudsmedewerker bij een plantenkwekerij.

Piet werkt gemiddeld 20 tot 25 uur per week als onderhoudsmedewerker bij een plantenkwekerij. Hij heeft een eigen kwekerij gehad en wilde niet stoppen met werken toen hij 65 jaar werd.

Wat verdient u?
,,Ik verdien netto 10 euro per uur. Inclusief vakantiegeld. Ik heb een nulurencontract. Ik ben oproepbaar, maar ik ga elke morgen. Elk uur dat ik werk, krijg ik betaald. Als ik niet werk, dan krijg ik niks. Uiteindelijk verdien ik maandelijks ruim duizend euro. Soms 1200.”

Blij mee?
,,De baan vind ik heel leuk, vandaar dat ik het nog doe. Toen moést ik werken, nu mag het. Financieel gezien hoeft het niet meer. Ik heb een pensioentje en AOW. M’n vrouw ook. Toen ik 65 werd, vroeg ik of ik mocht blijven. Ze vonden het prima. Ik ben halve dagen gaan werken. Van zeven in de ochtend tot twaalf in de middag. Vijf dagen in de week.’’

Quote

Het is een fijn bedrijf. Fijne collega’s. Ik word door iedereen gewaar­deerd

Waarom werkt u nog?
,,Het is een fijn bedrijf. Fijne collega’s. Ik word door iedereen gewaardeerd. We werken met ruim dertig mensen. Tien fulltimers en de rest zijn uitzendkrachten. Ik ben altijd ondernemer geweest. Ik ben tot m’n 51ste zelfstandig kweker geweest.”

Waarom bent u gestopt met ondernemen?
,,Ik had een klein bedrijf en door schaalvergroting dacht ik: dit hou ik niet vol. Dus heb ik m’n bedrijf overgedaan aan de buurman. Toen ben ik bij de andere buurman gaan werken. In de kamerplanten. Dat leek me leuker.”

Was het lastig om na een carrière als zelfstandige te stoppen en in loondienst te gaan?
,,Het ging prima. Misschien omdat het goeie werkgever is. Nooit heb ik me opgejaagd gevoeld.”

Wat zijn uw secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Elk jaar hebben we een bedrijfsuitje, een barbecue en een nieuwjaarsborrel. En ik kan vrij nemen wanneer ik wil. Om bijvoorbeeld te fietsen met mijn vrouw als het mooi weer is.”

Heeft u onderhandeld over uw salaris?
,,Nee eigenlijk niet. Geld is voor mij niet heel belangrijk. Maar geldtekort is niet leuk. Als ondernemer kwam het nog weleens voor dat ik m’n rekeningen niet kon betalen. In loondienst is dat me nooit meer overkomen. We geven ook niet zoveel geld uit. We maken geen buitenlandse reizen en zijn niet zo veeleisend.”

Quote

Mijn vrouw vindt het heerlijk dat ik nog werk

Weet u wat uw collega’s verdienen?
,,Nee, weet ik niks van en ik wil het niet weten ook. Ik ben niet zo nieuwsgierig. Ze komen het me niet vertellen en ik ga het ze ook niet vragen.”

Vindt u doorwerken een aanrader?
,,Halve dagen zou ik aanbevelen. Dat lijkt mij goed voor een mens. Mijn vrouw - ook 77 - stuurt me niet de deur uit, maar vindt het heerlijk dat ik nog werk. Voordat wij trouwden, is ze 11 jaar kraamverzorgster geweest. Dat miste ze wel toen ze samen met mij het bedrijf deed. Ze kon stoppen toen het bedrijf verkocht werd en is vrijwilligerswerk gaan doen. Dat doet ze nog steeds, voor de kerk en in een winkel. Zingeving in het leven is belangrijk.”

Verdient Piet genoeg? 

Leeftijd: 77 jaar
Opleidingsniveau: mbo
Branche: Landbouw
Werkervaring: 60 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 3.203 euro voor 40 uur. Bij het invullen van het Salariskompas liepen we een klein beetje vast. De leeftijdsgrens ligt op 65 jaar en er kan maximaal 45 jaar werkervaring worden ingevuld. Maar Piet heeft inmiddels 60 jaar opgebouwd. ,,Het is lastig in te vullen voor iemand van 77, maar ik ben tevreden met wat ik krijg.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!