Volledig scherm
© Shutterstock

Goed nieuws over topvrouwen: ze blijken wel te vinden

Meer vrouwen aan de top krijgen kan, als bedrijven zich er maar voor inzetten. Dat blijkt uit het succes van de overeenkomst Talent naar de Top, waarin bedrijven beloven de diversiteit te verbeteren. 

Het wettelijk streefpercentage van minstens 30 procent vrouw aan de top is haalbaar. Dat demonstreren de 262 organisaties die de overeenkomst hebben getekend. De Monitor Talent naar de Top 2017, vandaag gepresenteerd, laat zien dat 70 procent van de deelnemende bedrijven vorig jaar voldeed aan het wettelijk streefcijfer voor de raad van commissarissen en 67,7 procent in de raad van toezicht. Bijna de helft (48,6 procent) van de 262 lukte het om ook in de raad van bestuur de beoogde diversiteit te behalen.

Ter vergelijking: bij alle Nederlandse bedrijven neemt het aantal vrouwen aan de top weliswaar ieder jaar toe, maar slechts geleidelijk. Het aandeel vrouwen in de top steeg vorig jaar naar 23,6 procent van 22,2 procent een jaar eerder.

Om te huilen

Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie noemde de vorderingen van het bedrijfsleven eerder dit jaar op basis van een ander onderzoek ‘om te huilen.’ In maart zei ze ‘stevige maatregelen’ te overwegen.

Eerder dit jaar kwam Schipholbaas Jos Nijhuis nog in het nieuws, die stelde dat hij sowieso wordt opgevolgd door een man. De luchthaven geeft de voorkeur aan een topman omdat er anders meer vrouwen dan mannen in de raad van bestuur zitten. Zijn opvatting stuitte op veel kritiek.

Quotum

Om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven en andere organisaties te krijgen, lijkt een wettelijk quotum onafwendbaar. Dat stelt Caroline Princen, voorzitter van dezelfde commissie Talent naar de Top.

Sinds de start van het charter in 2008 groeit het aandeel vrouwen in de top gestaag met 1 procentpunt per jaar. ,,Het goede nieuws is dat de charterondertekenaars laten zien dat 30 procent vrouwen in de top wel degelijk kan. Zolang je maar doelen stelt en je langdurig committeert aan diversiteitsbeleid’’, zegt Caroline Princen.

Gebaseerd op de resultaten van het charter vindt de commissie een wettelijk quotum noodzakelijk om organisaties die geen stappen zetten op dit gebied te stimuleren. Princen: ,,Het slechte nieuws is dat er nog steeds veel organisaties zijn die onvoldoende intrinsiek gemotiveerd zijn om daar werk van te maken, zij ondernemen gewoonweg te weinig. Daarom is een wettelijk quotum nog steeds nodig.’’

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief