Volledig scherm
© Shutterstock

Hier snakken (jonge) mensen naar: minder moeten

PodcastOp sociale media bulkt het van de zorgeloze plaatjes van chillende jongeren, maar eigenlijk vormen zij de meest gestreste generatie van allemaal. Ze lijden onder prestatiedruk, faalangst, en hebben veelal het gevoel succesvol én uniek te moeten zijn. Psycholoog Carien Karsten hoopt (jonge) mensen te kunnen helpen vóór ze gierend uit de bocht vliegen.

Carien Karsten schreef het boek Minder druk - Herken jouw stressvalkuilen en voorkom burn-out. In deze podcast van work-lifeplatform Intermediair vertelt ze erover.

Luister de podcast via iTunesSpotify of SoundCloud.

Karsten schreef al vele boeken over burn-out, maar kwam erachter dat de millennials (20-30 jaar) en de iGeneratie (tieners) een geval apart zijn. Driekwart van hen heeft namelijk stress- en burn-outklachten. Zij hebben niet alleen last van een overvolle agenda en perfectionistisch gedrag, maar vooral van de standaard in hun eigen hoofd waaraan ze moeten voldoen, vertelt Karsten. Nog versterkt door de vergelijkingsmachine op sociale media. Wie zijn ze nog als ze alleen maar gemiddeld zijn? En wat als ze falen of mislukken?

De psycholoog hoopt jonge mensen en werknemers te kunnen helpen vóór ze gierend uit de bocht vliegen. In deze podcast geeft ze allerlei concrete tips uit haar boek om te zorgen dat ze minder onder druk komen te staan, en zichzelf eens wat realistischer bekijken.

Zie onderstaande video voor meer praktische tips tegen stress, in dit geval van psycholoog Thijs Launspach. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief