Werknemers in de detailhandel, horeca en recreatie profiteren het minst.
Volledig scherm
PREMIUM
Werknemers in de detailhandel, horeca en recreatie profiteren het minst. © Hollandse Hoogte (links) en ANP (midden en rechts), bewerking AD

Hogeropgeleide op alle fronten beter af: vaker vast contract en loon stijgt harder

SalarisonderzoekVooral hoogopgeleiden profiteren van salarisstijgingen op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het Nationale Salarisonderzoek, uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit en Intermediair.

Dat een diploma ertoe doet, klinkt wellicht als een open deur. Maar dat het verschil zó groot is, bewijst het onderzoek onder ruim 43.000 werkende Nederlanders. Hoe hoger je bent opgeleid, hoe groter het effect van je diploma op je salaris. Een afgeronde mbo-opleiding heeft een positief effect van 2,4 procent ten opzichte van het inkomen van respondenten op lvo-niveau (lager voortgezet onderwijs). Heb je een papiertje gehaald op wo-niveau? Dan is het positief effect daarvan op het salaris 11 keer zo groot: 27 procent. En dat is nog niet alles: als je ouder bent dan 35 jaar, stijgt dat zelfs tot 34 procent, waarbij het op mbo-niveau nagenoeg gelijk blijft en leeftijd nauwelijks verschil maakt in het effect op je salaris.