‘Ik heb een ongelofelijke hekel aan de appgroep met collega's’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek ‘Fokking Druk’. Zijn advies voor zijn werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Delen per e-mail
Poll
Een whatsappgroep met collega's op je privételefoon, goed idee?
-
Nee (84%)
-
Ja (16%)
Het is volgens recent onderzoek een van de grootste ergernissen van werkend Nederland: de werk-appgroep. Whatsapp is overal, met zijn guitige gif’jes en fijne voiceberichtjes. Na e-mail en telefoon is Whatsapp inmiddels het meest gebruikte communicatiekanaal binnen Nederlandse bedrijven.
Ik heb een ongelofelijke hekel aan het gebruik van Whatsapp in groepsverband in een ‘professionele’ context. Hoe handig het ook is om op elk moment de broekzakken van je hele team te kunnen laten trillen - volgens mij zouden we een stuk minder gestresst en geërgerd zijn als we de werkappgroep in de ban doen.
Om te beginnen: de afspraken rond wat wel en niet gedeeld wordt in de groep zijn vaak schimmig. Gevolg: zo’n groep is op sommige momenten werkgerelateerd, maar op andere opeens persoonlijk. Bijvoorbeeld in het weekend (‘kijk eens waar ik ben!’), op verjaardagen (twintig keer emoticons van confetti) en in vakanties. Onhandig en verwarrend. Laten we bovendien eerlijk zijn: als ik oprecht interesse had in hoe Frans het heeft in het Zwarte Woud had ik hem wel een privébericht gestuurd.
Urgent
Het is bijna onvermijdelijk dat er in zo’n groep niet alleen zaken worden besproken die voor de hele groep relevant zijn. Vierentwintig nieuwe berichten omdat Guus en Brenda een onderonsje hadden over de datum van het bedrijfsuitje: dat levert de andere ontvangers ook vierentwintig keer irritatie op. Dan heeft zo’n app ook nog eens de neiging werkelijk overal doorheen te zeuren en álles urgent te maken: ‘kan iemand de vergaderagenda uitprinten?’ Als je niet uitkijkt, word je op deze manier de hele tijd gestoord voor triviale zaken.
De app wenst zich niet te houden aan kantoortijden en kan simpelweg niet uit
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het meest ergerlijke aspect van de app: de app wenst zich niet te houden aan kantoortijden en kan simpelweg niet uit. Een groot deel van de app’ers heeft geen werktelefoon, en ontvangt berichten op zijn persoonlijke toestel. Natuurlijk, in theorie kun je hem op ‘stil’ zetten - zoals je ook al met die groep rond de bruiloft van Franka hebt gedaan - en dan krijg je geen rode bolletjes op je beginscherm. Maar kun jij het je wel veroorloven app’jes te negeren als de norm is dat je altijd en overal meteen antwoordt, ook in je vrije tijd? Dan sta je dus altijd op standby en is je ‘vrije tijd’ niet vrij.
Weg met de werkapp, dus. Zet niet-urgente dingen in e-mails, en als de tent in de fik staat: bel. Natuurlijk, zonder app word je wel een stuk minder vaak gefeliciteerd op je verjaardag, maar het scheelt ook een hoop kopzorgen.
Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018).
Wat voor effect heeft stress op ons lichaam? En kun je in de 21ste eeuw nog een stressloos leven leiden? De Universiteit van Nederland vroeg het psycholoog Thijs Launspach:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Salaris Dit verdient Lauri (25), ‘een van de duurste trouwfotografen van Nederland’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Lauri (25) werkt als trouwvideograaf en -fotograaf. Dit doet ze nu zo’n vier jaar. -
PREMIUM
Na tien jaar werkloos thuis heeft Elly (60) eindelijk een baan: ‘Ik ben zoooo blij!’
Tien jaar zat de hoogopgeleide Elly Lijnse (60) uit het Zeeuwse Ritthem werkloos thuis. Na een waslijst aan sollicitaties had ze de hoop bijna opgegeven. Nu kan ze echter goed nieuws melden. ‘Ik heb een baan! Ik ga 1 januari aan de slag als beleidsadviseur.’ -
PREMIUM
We hebben op het werk een collega die lunches uit de koelkast pikt
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (77) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
PREMIUM
‘In 2050 hébben we een 30-urige werkweek’
In 2050 praten we niet alleen meer over een 30-urige werkweek, want die is dan gewoon een feit. Andy Haldane, hoofd Economische Zaken bij de Bank of England, weet het zeker. De traditionele werkweek gaat op de schop, voorspellen ook andere kenners. -
CNV wil 30-urige werkweek: We houden elkaar gevangen in een ziekmakend systeem
Een werkweek van 30 uur moet - op termijn - de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het plan krijgt veel steun, zo blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de vakbond door Maurice de Hond onder 3000 werkenden uitgevoerd.
-
Alle lonen binnen een bedrijf bekendmaken, goed idee of niet?
Over de lonen die individuele werknemers verdienen wordt in een bedrijf vaak weinig losgelaten. Is dat een probleem? En zo ja, wat zou daaraan moeten gebeuren? Het Laatste Nieuws vroeg het aan expert Xavier Baeten, hoogleraar reward & sustainability aan de Vlerick Business School in Gent. -
PREMIUM
Dit zijn je collega's Zo werk je samen met ventieltrekkers, in-de-put-denkers en bruistabletten
Zeker in de donkere decembermaanden is het soms moeilijk om vol goede moed naar je werk te gaan. Hoe bewaar je je energie? Dat verschilt per persoon: bruistabletten, ventieltrekkers, dimmers en in-de-put-denkers hebben allemaal hun eigen handleiding. -
Terecht of niet? Oordeel zelf over de tien meest spraakmakende ontslagzaken van dit jaar
Van een directeur die een vrouwelijke manager vraagt een banaan in haar mond te stoppen tot een kraanmachinist die een boom laat vallen op de voet van zijn collega. In 2019 speelden er flink wat bijzondere ontslagzaken. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zette voor ons de 10 meest spraakmakende zaken op een rij.