Anne (27) is vondstverwerker bij een archeologische opgraving.
Volledig scherm
Anne (27) is vondstverwerker bij een archeologische opgraving. © Thijmen Geluk

‘Ik wil graag werken en het zonder hulp van het UWV proberen’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Anne (27), vondstverwerker bij een archeologische opgraving.

Sinds vijf maanden werkt Anne 24 uur per week als vondstverwerker. Dit is haar eerste baan na afronding van de HBO-studie Archeologie.

Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 1130,87 euro en netto is het 1006,42 euro.”

Blij mee?
,,Ja, op zich wel. Het is m’n eerste baan en ik verdien nu al evenveel als ik anders met een Wajong-uitkering gehad zou hebben. Ik heb recht op die uitkering, omdat ik verschillende arbeidsbeperkingen heb. Onder andere autisme en ADHD, maar geef me een stel oorkappen en ik functioneer gewoon. Ik wil graag werken en het zonder hulp van het UWV proberen.’’

,,Wanneer je een uitkering aanvraagt, moet je elk dingetje over je beperking vertellen. Dat voelt voor mij echt als een inbreuk op mijn privacy. Er zit een verzekeringsarts tegenover je en die wil zo min mogelijk aan je uitgeven en die gelooft je standaard niet. Een heel nare positie om in te zitten. Ik wil daarom zo zelfstandig mogelijk zijn. Ik kan maar drie dagen in de week werken, de andere dagen heb ik nodig om te rusten.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Voor veldwerk krijgen we een dagvergoeding van 6 euro, dat komt bovenop je loon. Idee is dat je daar dan koffie en thee voor kan kopen en het is om te besteden aan werkkleding, want dat moet je zelf betalen. Elk jaar is er een winstuitkering. Ik heb hem nog niet gekregen, want ik kwam daarvoor te laat binnen. Ze hebben volgens mij goede ouderschapsverlofregelingen, maar dat is op mij niet van toepassing.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Nee, niet voor deze baan. Ik was al heel blij dat ik direct een contract kreeg aangeboden na mijn studie. Ik dacht: blij zijn met wat je hebt en niet teveel eisen stellen. Het is best moeilijk om werk te vinden in archeologie. De meesten gaan van uitzendbaan naar uitzendbaan. Ik heb een nulurencontract gekregen, ondanks m’n arbeidsbeperkingen. Ik heb blijkbaar een heel goede stage gelopen.”

Quote

Het is best moeilijk om werk te vinden in archeolo­gie. De meesten gaan van uitzend­baan naar uitzend­baan

Anne

Wel ooit geprobeerd?
,,Als puber heb ik heel lang dezelfde bijbaan gehad bij pretpark Archeon. Daar heb ik vijf seizoenen als publieksbegeleider gewerkt. Ze wilden me steeds terug, dus toen heb ik - met de aanmoediging van m’n moeder - aan de directeur gevraagd of ik een salarisschaal omhoog kon. En hij zei: oké, doen we. Het was een paar dubbeltjes per uur meer, maar toch.’’

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Mijn andere collega's met een nulurencontract verdienen exact evenveel als ik. En de mensen van het uitzendbureau verdienen minder. Het minimumloon. Maar dat is wel inclusief vakantiegeld. Mijn leidinggevenden verdienen meer, hoeveel weet ik niet precies.”

Zou je het willen weten?
,,Nee. Ik ben niet van plan om zelf leidinggevende te worden. Dan zit ik met al die stress van al die andere mensen.”

Verdient Anne genoeg?

Opleidingsniveau: HBO
Branche: Onderwijs en wetenschap
Werkervaring: 1 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Anne’s functie 2169 euro bruto op basis van een werkweek van 40 uur. Omgerekend naar 24 uur is dit 1301 euro. Meer dan dat ze nu krijgt. ,,Archeologie is een sector die niet in het salariskompas staat. Dus het is ook niet te vergelijken. Archeoloog word je ook niet voor het geld. Ik wist dat ik niet rijk ging worden van dit beroep. Maar wel gelukkig. Ik ben ook heel blij met mijn zelfstandigheid. Geen gedoe met instanties. Dat scheelt een hoop stress.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!