Volledig scherm
Hilde Hamer vindt het een goed idee dat IT-bedrijven collegegeld van studenten vergoeden als die bij hen komen werken. "Dit gaat vast helpen.'' © Lenneke Lingmont

IT-student opgelet! Deze bedrijven vergoeden je collegegeld

Het personeelstekort in de IT-sector is zo nijpend, dat bedrijven nu zelfs het collegegeld gaan vergoeden van studenten die bij hen een bijbaan willen nemen. Dit ‘extraatje’ in de portemonnee kan oplopen tot zesduizend euro.

Dit bedrag komt bovenop het salaris voor de bijbaan zelf. Dat moet niet alleen jongeren over de streep trekken, maar ook ouders. Zij bekostigen niet zelden (een deel van) de opleiding, schrijft Tubantia.

Het initiatief komt uit de koker van de IT-bedrijven TRIMM, Sigmax en BetterBe uit Enschede en de Odin Groep uit Hengelo. De vier ondernemingen richten een consortium op, waar ook de gemeente Enschede, de Universiteit Twente en Saxion bij zijn aangesloten.

Schreeuwend tekort

Vanaf 2019 wordt het studieschuldvrij studeren geïntroduceerd als nieuwe creatieve manier om getalenteerde jonge IT’ers aan zich te binden. Aanleiding is het schreeuwend tekort aan geschikt personeel. Aan opleidingen ontbreekt het niet. Informatica studeren kan zowel aan de UT als aan Saxion, maar het probleem is dat met name UT’ers na hun studie wegtrekken.

Van de Informatica-studenten van de universiteit verlaat naar schatting 85 procent na het afstuderen de regio. Voor Saxion ontbreken actuele cijfers. Maar zeker is dat deze categorie veel honkvaster is. ‘’Ons algemene beeld is dat 75 tot 80 procent van de hbo’ers in Twente en de Achterhoek in de regio blijft werken. Dat is nog een conservatieve inschatting’’, aldus woordvoerder Rob Admiraal van Saxion.

HBO’ers blijven vaker omdat ze uit de streek komen. Een aanzienlijk deel van de Engelstalige Informatica-opleiding van de UT komt van elders. Na de studie lokken de geboortestreek wat vaak ook het buitenland is. Werk is nagenoeg overal volop.

Hip en modern

Vierdejaarsstudente Informatica Hilde Hamer (25) van Saxion merkt nu al dat door het bedrijfsleven aan haar wordt getrokken. Ze krijgt maandelijks meerdere berichten van IT-bedrijven toegestuurd via het internetnetwerk LinkedIn. “Ze presenteren zich allemaal als hip en modern. Dan vragen ze of ik interesse heb in een kennismakingsgesprek. Het is grappig om te zien hoe hard ze hun best doen om je binnenboord te krijgen.’’

Hilde Hamer heeft al een bijbaan, bij Sigmax in Enschede. Dat bedrijf wil laten zien dat er meer is dan ASML of Philips in Eindhoven. Tim Vriesen en Coen Beernink van Sigmax: ,,De opzet is dat de jongeren in de regio een soort traineeship aangaan. Ze steken bij meerdere regionale ondernemingen hun licht op om een goed beeld te krijgen wat de arbeidsmarkt hier te bieden heeft.’’

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!