‘Onderhandelen over mijn salaris is zinloos, maar ik probeer het telkens toch’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Astrid (49) werkt 28 uur per week als onderwijsplanner. Daarnaast is ze zelfstandig media-adviseur en dit jaar opende ze ook haar eigen afslankpraktijk. In totaal draait ze zo’n 40-45 uur per week.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Met mijn baan als onderwijsplanner netto 1650 euro per maand en met mijn eenmanszaken ongeveer 1500 euro netto per maand. In de maand oktober krijgen we wat extra geld in het kader van de Dag van de Leraar, dat staat zo in onze cao, zo’n 75 euro netto.”
Blij mee?
,,Eigenlijk wel. Maar ik moet zeggen dat het werk als onderwijsplanner redelijk gecompliceerd is. Ik start al om 7 uur ’s ochtends en werk drie avonden in de week een uur door om de planning van de volgende dag in orde te maken. Eén keer in de drie weken heb ik ook nog weekenddienst. Dan werk ik drie uur gemiddeld en plan ik alle verzoeken weg voor de maandag.’’
,,Met de onregelmatigheid en de stress van het werk vraag ik me af of dit wel de juiste beloning is. We zitten in de onderwijs-cao en het kabinet wil geen geld vrijmaken. Gelukkig is de sfeer op het werk goed en werk ik met een leuk team. Dat vind ik erg belangrijk.”
Ben je voor jezelf begonnen om wat extra te verdienen?
,,Dat was niet in de insteek, maar het motiveert wel. Ik ben mijn eenmanszaken begonnen omdat ik veel verschillende dingen leuk vind. Ik heb een brede interesse. Het voordeel van werken als onderwijsplanner is dat ik iedere dag om half één klaar ben. Als je tot vijf moet werken, dan kan je daarnaast niet freelancen.”
Het voordeel van werken als onderwijsplanner is dat ik iedere dag om half één klaar ben. Als je tot vijf moet werken, kan je daarnaast niet freelancen
Hoe bepaal je je prijs voor je diensten?
,,In de eerste instantie werkte ik als media-adviseur op provisiebasis. Dan deed ik bijvoorbeeld een opdracht waar ik 20.000 euro voor het bedrijf mee binnen haalde. Twintig procent was dan voor mij. Langzaamaan ben ik daar vanaf gestapt, omdat je soms wel honderd uur in een opdracht steekt. Het werk houdt dan nooit op. Nu werk ik met een uurtarief van 55 euro, exclusief btw. Voor de afslankpraktijk verkoop ik onder andere shakes, soepen en repen. De mensen betalen voor de producten en dan coach ik ze kosteloos.”
Leg je geld opzij voor je pensioen en heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
,,Nee. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is heel duur en omdat ik voor 28 uur in de week een vast contract heb, word ik via deze baan uitbetaald mocht het nodig zijn. Je kunt in het leven alles wel verzekeren, maar dat is niet altijd nodig.”
Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Als zelfstandig ondernemer doe ik het al regelmatig, en als planner probeer ik het ook, tijdens de jaargesprekken. Ook al lijkt het zinloos, ik probeer het toch.”
Is het ooit gelukt?
,,Nee. Ik kwam bovendien uit het bedrijfsleven en ging een paar honderd euro achteruit op mijn laatst verdiende loon. Aan de andere kant: Op het moment dat ik hier kwam werken had ik zeven jaar niet gewerkt vanwege de kinderen. Ik liep achter met mijn kennis van computers. Mijn baas heeft mij echt een kans gegeven. Daarnaast heb ik nu wel alle schoolvakanties vrij, dat is een enorme luxe.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, daar zijn we open over. We zitten met z’n vieren in een soortgelijke functie en verdienen vrijwel hetzelfde. Op basis van ervaring en salaris uit het verleden ben ik ingedeeld in schaal 6. Alles is helder en transparant. Het is een platte organisatie, daar functioneer ik het beste in. Weinig hiërarchie. Geluk, ook in het werk, vind ik heel belangrijk. Anders kan ik niet functioneren.”
Verdient Astrid genoeg?
Leeftijd: 49 jaar
Opleidingsniveau: mbo
Functie: Onderwijs overig
Branche: Onderwijs en wetenschap
Werkervaring: 5 jaar
Regio: Zeeland
Hoofdkantoor: Nederland
Aantal werknemers: 2 tot en met 20 werknemers
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie 2832 euro bruto per maand, fulltime. Voor mannen is dat 3072 euro. ,,Dit is de reden dat ik ieder jaar mijn salaris aankaart. Mannen en vrouwen moeten gelijk betaald worden. Ook al weet ik dat ik aan kortste eind trek, ik wil wel m’n stem laten horen.”
Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden
1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.
2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.
3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.
4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.
5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.
6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.
7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.
Vul hieronder je e-mailadres in en krijg interessante banen direct in je inbox:
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Krijg je een kerstpakket? Grote kans dat Dagmara en haar collega's hem gevuld hebben
De komende weken krijgen er naar schatting zo’n zeven miljoen Nederlanders een kerstgeschenk, uiteenlopend van een fles wijn met een strik tot een online keuzegeschenk of een groot pakket met delicatessen. Bij Sligro in Veghel worden de pakketten met mathematische precisie gevuld. -
De huisman ‘Hier thuis leven we al jaren in de natte droom van minister van Engelshoven’
Niek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: monstertrucks en slaapproblemen -
‘Werkcode’ voor gelijkwaardige beloning flex en vast
Acht partijen – waaronder Achmea, ING en Nationale-Nederlanden – ondertekenen vanmiddag een zogenaamde ‘werkcode’. Daarmee willen ze inspelen op de flexibilisering van de arbeidsmarkt en zich inzetten voor gelijkwaardige beloning van flexwerkers en werknemers met gelijk werk. -
Tien tips om het meeste uit je Linkedin-profiel te halen
LinkedIn is een waardevol platform voor werknemers én (startende) ondernemers. Jezelf profileren, netwerken, relaties beheren, nieuw personeel vinden; het kan er allemaal. Maar hoe pak je dat het beste aan? LinkedIn-specialist Victor Huiting geeft op De Ondernemer 10 tips op om het meeste uit jouw profiel te halen. -
Sollicitatie met honderden kandidaten? Zo kiest de computer jouw cv uit de stapel
Als er voor een functie honderden sollicitaties binnenkomen, laten bedrijven de eerste schifting vaak doen door speciale software. Die bepaalt welke cv's de moeite waard zijn voor een persoon van vlees en bloed om zijn waardevolle tijd aan te besteden. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw cv goed scoort bij de ‘hr-robots’.
-
‘Ik zweer bij deze tomatenmethode, hij heeft me regelmatig uit de brand geholpen’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
Bij dit bedrijf mag je álles declareren (als je maar je gezond verstand gebruikt)
Met het einde van het jaar nadert bij veel bedrijven de deadline om de declaraties voor 2019 in te dienen. Bij softwarebedrijf AFAS is dat niet langer een ingewikkeld gedoe met stapels bonnen en een veelvoud aan formulieren. Zij deden de regeltjes voor declaraties de deur uit. ‘Het enige wat we vragen is dat medewerkers hun gezond verstand gebruiken.’ -
PREMIUM
Dienstverbanden van 50 jaar straks geen uitzondering meer, hoe houden werknemers het vol?
Hoe populair jobhoppen tegenwoordig ook is, een trouwe groep Nederlandse werknemers heeft nog steeds ‘een baan voor het leven.’ Met de verhoging van de pensioenleeftijd zullen dienstverbanden in de toekomst alleen maar langer worden, tot wel 50 jaar of meer. Maar hoe houd je personeel zo lang scherp aan het werk?