Volledig scherm
© Shutterstock

'Ondernemer, probeer niet alles alleen te doen'

Van hobby naar bedrijfAltijd al eigen baas willen zijn? In acht weken coacht Charlotte van 't Wout je vliegensvlug naar een eigen bedrijf. Aflevering 8, de laatste: Je bedrijf staat. En nu?

Stel, je hebt deze hele zomercursus ‘ondernemen’ gevolgd, en keurig al mijn adviezen opgevolgd. Je bent niet langer aan het roepen dat je ‘ooit voor jezelf begint’ maar bent gewoon begonnen. Dan komt nu het echte werk. Blijven bestaan én er lol in blijven hebben. In deze laatste aflevering: drie grote fouten die ondernemers maken.

Probeer als eerste flexibel te blijven. Dat jij ooit begon met Franse wijnen importeren uit die lekkere vakantiestreek, betekent niet dat je de komende 5 jaar per se alleen die wijn moet importeren. Het mooie van ondernemen is dat je de skills leert van een echte ondernemer: je ziet kansen op de markt en gaat daarop anticiperen. Zet dus je oogkleppen af en kijk vooral rond: wat zijn nóg betere businessmogelijkheden dan diegene waarmee je ooit begon? Grote kans dat je nu dingen ziet die je toen helemaal niet zag, omdat je nog geen ervaring had.

Quote

Zet je oogkleppen af en kijk vooral rond: wat zijn nóg betere businessmo­ge­lijk­he­den dan diegene waarmee je ooit begon?

Probeer ook niet alles alleen te doen. Het is jouw kindje, en jij weet en kan alles het beste (vind jij natuurlijk), maar weet je wat nog veel leuker is? Het kind zo laten groeien dat het een op zichzelf staande en draaiende volwassene wordt: een bedrijf dat door iedereen kan worden aangestuurd. Dan werk je jezelf namelijk niet over de kop, en kan je gewoon af en toe op vakantie gaan en zelfs na een paar jaar de boel verkopen. Krijg dus juist de lol in het zelfstandig laten functioneren van je bedrijf, zónder jou.

Blijf er met liefde aan werken. Bekijk je bedrijf minimaal 4 keer per jaar samen met iemand anders met frisse ogen: stel dat je als een nieuwkomer dit bedrijf binnenstapt, wat zou er dan anders moeten? Het grote gevaar is dat je namelijk veel te lang doorgaat met dingen die veel energie of geld kosten, omdat je er ook veel energie in hebt gestopt en het dus ‘zonde’ vindt om ermee te stoppen. Of dat je veel te loyaal bent aan die eerste werknemer, terwijl ze eigenlijk helemaal niet goed functioneert. Blijf alert, zo houd je ook de liefde voor je bedrijf in leven.

Misvatting: als ondernemer leer je alles in de praktijk. Weet je wat veel sneller en slimmer is? Leren van andere ondernemers. Blijf seminars volgen, ga businessboeken lezen, ga naar een club met ondernemers en leer van elkaar. Je hoeft niet elke fout eerst zelf te maken: kost veel te veel geld.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief! Volg Charlotte hier via Instagram.