Jaran Vromen is Europees key account manager voor een grote pakketbezorger.
Volledig scherm
Jaran Vromen is Europees key account manager voor een grote pakketbezorger. © Thijmen Geluk

‘Op een briefje bij de printer stonden alle salarissen. Ik bleek het slechtst betaald te krijgen’

SalarisJaran Vromen (31) heeft de privé-opleiding MBO Hotel Management gedaan. Sinds anderhalf jaar werkt hij als key account manager Nederland voor een grote pakketbezorger. In september is hij Europees key account manager geworden.

Wat verdien je?
,,5400 bruto per maand.”

Blij mee?
,,Ja, heel blij mee. In het zuiden van het land liggen de lonen vaak lager dan in de Randstad. En ook als je kijkt naar mijn achtergrond - ik heb MBO gedaan - dan is dit een redelijk goed salaris. Onlangs ben ik van functie veranderd. Eerst verdiende ik 4700 euro, ik heb er 700 euro bij gekregen. Qua invulling van de baan is het niet veel verschil, alleen wel qua verantwoordelijkheid. Ik doe nu de sales voor heel Europa.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?
,,Toen ik klaar was met m’n studie eind 2008 wist ik nog altijd niet wat ik wilde doen. Ik ben gaan werken voor een verzekeraar. Dat heb ik vier jaar gedaan, daarna ben ik m’n eigen bedrijf begonnen in consulting: mensen adviseren in marketing en sales. Op een conferentie in Londen raakte ik in gesprek met de directeur van het bedrijf waar ik nu werk. Hij heeft me enthousiast gemaakt voor de logistiek. Ik ben daar een jaar later gaan werken en ben doorgegroeid.”

Leuker dan een eigen bedrijf?
,,Een eigen bedrijf was leerzaam, maar ik vind de stabiliteit van een werkgever, waarbij je elke maand een vast salaris krijgt, toch wel erg prettig.”

Heb je onderhandeld over je salaris?
,,Ik heb wel gevraagd of er onderhandeld kon worden, maar dat deden ze niet op dit moment. Er werd gezegd dat daar tijdens de eindejaarsgesprekken mogelijkheid voor is. Dan kijken ze hoe je gepresteerd hebt en daar hangen ze een trede aan.”

Wordt er gewerkt met bonussen?
,,Zeker. Dat varieert van een kwart tot een vol jaarsalaris. Je krijgt een kwartaalbudget en als je die haalt, kun je een bonus verdienen. Het is heel erg aanpoten om ze te halen, maar dan heb je wel een fijn zakcentje. Ik zit net in deze functie, dus ik ga het allemaal nog meemaken. In mijn vorige functie werkten we ook met bonussen, maar daar lagen de bedragen veel lager.”

Levert dat veel stress op?
,,Ik ben niet zo’n stressvol type. Maar tuurlijk, stress is er altijd wel. Ik ben gemiddeld twee nachten per week weg. Maar het kan ook zijn dat je een week niet weg bent en dan weer vier dagen. Je moet flexibel zijn. Mijn standplaats is Amsterdam en ik woon zelf in Limburg. Dat is een uur en drie kwartier rijden. Gelukkig kan ik ook thuiswerken als ik niet aan het reizen ben.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Niet van iedereen. Ik vind dat ook niet belangrijk. Ik kijk naar mezelf. Als iemand anders meer verdient, dan had ik m’n mond open moeten trekken. Bij het vorige bedrijf waar ik gewerkt heb, was ik een van de slechtst betaalde werknemers. Terwijl ik de meeste omzet binnenhaalde. Daar ben ik wel boos om geweest, maar ik heb er verder niets van gezegd. Hoe ik er achter kwam dat ik de slechtst betaalde werknemer was? Ik vond een briefje bij de printer waar alle salarissen op stonden. Het was twee weken voordat ik wegging. Ik heb er mijn eigen les van geleerd. Dat ik mijn mond open moet trekken. Niemand gaat voor je zorgen, dat moet je zelf doen. Dus laat ook vooral weten wat je wil, anderen gaan dat niet raden. Laat van jezelf horen. Weet wat je waard bent. Als de ander dat niet vindt, dan is er in ieder geval een gesprek geopend.”

Verdient Jaran genoeg?

Leeftijd: 31 jaar
Opleidingsniveau: MBO
Functie: Accountmanager buitendienst
Branche: Transport / opslag / logistiek
Werkervaring: 8 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie bruto 4.346 euro. ,,Had ik wel verwacht. We moeten er hard voor werken, maar het is ook een hoop geld. Ben ik me wel bewust van. Soms zijn er weken dat je er met 30 uur vanaf komt, soms loopt ‘t op tot 70 uur. Ik werk veel in de avonden en in de vroege ochtenden. Maar ik wil nog lekker doorgroeien hierin. Het past bij me.”

Check het zelf op intermediair.nl/salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk dan de video hieronder: 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief