Volledig scherm
© ANP

Pretparken leunen op seizoenskrachten, maar die moeten vaak weg

Als je de afgelopen twee zomers in de recreatiesector hebt gewerkt, kan het zo maar zijn dat je dit jaar geen ijsjes meer kan verkopen bij datzelfde bedrijf. De pretparken balen, aan de vooravond van het nieuwe seizoen. 

Contracten moeten volgens de wet na twee jaar voor een half jaar worden ontbonden en pretparken kunnen daar vaak niet op wachten. In de zomer is het namelijk topdrukte. Ervaren krachten zijn dan heel prettig, weten ze, maar het is niet altijd mogelijk om dezelfde mensen een jaar later weer aan te nemen door de wet Werk en Zekerheid

Werknemers moeten na een periode van twee jaar (dat wordt 3 jaar), verplicht een half jaar uit dienst. Mascha van Till, directeur van Walibi Holland: ,,Het is voor ons echt een probleem. We zijn na invoering zelfs bij minister Asscher geweest, maar we moeten er maar een mouw aan passen."

Duinrell

Ook bij Duinrell in Wassenaar moeten ze op zoek naar nieuwe medewerkers. De woordvoerder: ,,Een vast dienstverband is niet mogelijk omdat er buiten het seizoen simpelweg te weinig werk is voor zoveel medewerkers. Dit betekent dat we van medewerkers afscheid moeten nemen - zonder dat we dat zouden willen - omdat we eind maart natuurlijk weer medewerkers moeten hebben voor de opening van het seizoen." Het park heeft jaarlijks zo'n 350 seizoensmedewerkers in dienst.

Quote

We hebben twee instroommo­men­ten voor medewer­kers

Medewerker Attractie- en Vakantiepark Slagharen

Twee instroommomenten

Attractie- en Vakantiepark Slagharen is tot en met begin januari open en het nieuwe pretparkseizoen begint voor het park in Overijssel alweer in maart. Een pauze korter dan de eerder genoemde zes maanden. ,,We hebben daarom twee instroommomenten voor medewerkers”, vertelt Marloes Renting, die op de HR-afdeling werkt. De helft start aan het begin van het seizoen en stopt eerder, de andere helft start iets later en werkt tot het einde van het seizoen.”

Het bedrijf heeft in de zomer tussen de 500 en 700 seizoenskrachten rondlopen, waarvan een grote meerderheid jaarlijks terugkomt. Het is dus een actueel thema voor het bedrijf. Renting: ,,Ik hoop dat de nieuwe versie van het arbeids-cao voor uitzendkrachten snel rond is, dat maakt het voor ons makkelijker omdat we in dat geval meer contracten mogen geven dan nu het geval is.”

Flinke puzzel

Het Dolfinarium is in het winterseizoen dan wel gedeeltelijk open, maar vanwege diezelfde Wet Werk en Zekerheid kunnen ze tijdens de winteropenstelling op de seizoenskrachten geen beroep doen. Die dagen rondom kerst en de voorjaarsvakantie, vangen ze op met de mensen die vast in dienst zijn. ,,Er is dan geen topdrukte, dus dat is prima zo." 

Toch is het een hele puzzel, beaamt woordvoerder Taco Rietveld. Het dierenpark heeft in de zomer zo’n 150 tot 200 medewerkers rondlopen. ,,Mensen mogen niet te lang in dienst blijven en niet teveel contracten achter elkaar hebben. Ik heb enorm respect voor onze planners.”

Het idee van de wet, die sinds 2015  geldt, is dat flexibele krachten eerder een vast contract krijgen. Dat bleek niet te gebeuren, vandaar dat het kabinet enkele aanpassingen wil doen. Nu moeten bedrijven nog na twee jaar iemand in vaste dienst nemen, dat wordt drie jaar (zoals voor de Wet Werk en Zekerheid). Een nieuw tijdelijk contract kan daarna pas weer na een halfjaar worden uitgedeeld, maar daar mogen sectoren van afwijken. Voor seizoenswerk kan dat, na een aanpassing in de wet, ook drie maanden zijn, mits dat is vastgelegd in een cao.   

De pretparken zijn zeker niet de enige die last hebben van de Wet Werk en Zekerheid. Ook in het onderwijs krijgen ze de gaten in het rooster door uitval en ziekte niet meer opgelost.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!