Volledig scherm
Twitter-topman Jack Dorsey heeft vorig jaar voor het eerst in vier jaar salaris gekregen van het socialemediabedrijf. © EPA

Twitter betaalt topman 1,40 dollar

Twitter-topman Jack Dorsey heeft vorig jaar voor het eerst in vier jaar salaris gekregen van het socialemediabedrijf. In officiële documenten staat dat Dorsey 1,40 dollar kreeg voor zijn werkzaamheden.

De beloning van Dorsey verwijst naar de maximale lengte van 140 tekens die een berichtje op Twitter oorspronkelijk mocht hebben. Eind 2017 werd dat verdubbeld naar 280 tekens. Het is onduidelijk of Dorsey’s salaris op den duur ook naar 2,80 dollar stijgt.

De afgelopen jaren koos Dorsey er steeds voor om te werken zonder loon of bonus. Op die manier wilde hij naar eigen zeggen zijn vertrouwen in Twitter uitdrukken. 

In de VS laten veel topbestuurders van techgiganten zich minuscule salarissen van 1 dollar uitbetalen. Vaak krijgen ze ook geen cash bonus. Bekende voorbeelden zijn Elon Musk van Tesla en Google-oprichters Larry Page en Sergei Brin. De in 2011 overleden Apple-oprichter Steve Jobs ontving eveneens jarenlang slechts een dollar per jaar.

Dorsey is al miljardair

Met het vrijwillig accepteren van een miniscuul dollar loontje laten de topbestuurders zien dat ze de aandeelhouders van hun bedrijf centraal stellen en zich richten op groei. Dat is ook in hun eigen voordeel.

Want uiteraard doen de ceo's dit niet helemaal voor niets: de meesten zijn al steenrijk en bezitten omvangrijke aandelenpakketten in hun eigen bedrijf. Of ze hebben opties toegekend gekregen. Zo bezit Dorsey dankzij Twitter en zijn andere succesvolle bedrijf Square een vermogen van ruim 5 miljard dollar.

Tekst gaat verder na de foto

Volledig scherm
De in 2011 overleden Apple-oprichter Steve Jobs maakte het 1 dollar salaris mede populair © AFP

Historie

Het zich laten uitbetalen van dollar salarissen door ceo's werd vanaf de jaren ‘90 populair in Silicon Valley, met name bij startup bedrijfjes of ondernemingen in zwaar weer. 

Het fenomeen zelf is echter al veel ouder en gaat terug naar het begin en midden van de 20e eeuw. Veel captains of industry boden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog uit patriottisme hun diensten kosteloos aan aan de overheid. Amerikaanse wetgeving verbiedt echter dat de overheid werk door onbetaalde vrijwilligers accepteert. Vandaar dat deze zakenmensen zich salarissen van een dollar lieten uitbetalen.