In 2020 wil de universiteit dat 20 procent van de hoogleraren vrouw is.
Volledig scherm
In 2020 wil de universiteit dat 20 procent van de hoogleraren vrouw is. © ROBIN UTRECHT

Universiteit Twente stelt 10 leerstoelen in voor vrouwen

Universiteit Twente heeft tien extra leerstoelen vrijgemaakt voor vrouwen. Zo hopen ze de wetenschappelijke staf diverser te maken.

Het huidige percentage vrouwelijke hoogleraren in Twente is 17 procent. In 2020 willen ze dat 20 procent van de hoogleraren vrouw is. En ja, dat vinden ze zelf eigenlijk nog steeds veel te weinig, want het is nog lang niet de gewenste afspiegeling van de maatschappij én de universiteit zelf. Dan zou de helft van de hoogleraren vrouw moeten zijn. Maar het is wel een tussenstap op weg naar meer, aldus Joost Sluijs, directeur HR bij de Universiteit Twente. ,,Het gaat steeds een beetje beter, maar niet zo snel als we zouden willen.”

Om in 2020 het gewenste percentage hoogleraren te bereiken, heeft de universiteit tien leerstoelen in het leven geroepen: de Hypatia-leerstoelen. Tien extra plekken, speciaal voor vrouwen. Dat kost geld, maar Sluijs zegt dat de universiteit verwacht die investering terug te verdienen. Diversiteit leidt namelijk tot betere prestaties, meer innovatie, gelijkere kansen en een aantrekkelijkere positie op de arbeidsmarkt, aldus de universiteit.

Mannen mogen niet solliciteren voor deze leerstoelen?
Sluijs: ,,Getalenteerde mannen zijn natuurlijk welkom, want er is ruimte voor ieder talent. Dat gaat echter niet ten koste van deze tien leerstoelen. Die zijn écht bestemd voor vrouwen om dat doel van 20 procent te bereiken.”

Dus deze leerstoelen zijn geen vorm van positieve discriminatie?
,,Nee. Het zijn additionele plekken die niet ten koste gaan van kansen voor anderen.”

Hoe komt het dat het zo lastig is om vrouwen aan te trekken?
,,Daar zijn meerdere redenen voor. Veel van de werving gaat via het netwerk, mannen schrijven vaak mannelijke teksten over onderzoeken, vrouwen komen op andere dingen af dan mannen. Dat zijn allemaal dingen waardoor het relatief langzaam gaat om meer vrouwen te werven. Je zoekt vaak vanuit je eigen bias naar iemand die op jezelf lijkt, dat gaat heel natuurlijk. En hier is het nog steeds een cultuur van voornamelijk mannen.”

Waarom gaan deze leerstoelen wel vrouwen aantrekken?
,,De leerstoel is echt een eretitel. Hypatia was een Griekse wiskundige en filosoof, en volgens de overlevering de eerste vrouwelijke wiskundige. Mensen die benoemd worden, moeten een statement kunnen maken en richting kunnen geven aan het beleid om meer vrouwen aan te trekken. Dat hoeven ze niet actief te doen, maar ze moeten zich wel bewust zijn van hun voorbeeldpositie en hen zal ook gevraagd worden hoe we nog meer vrouwen kunnen bereiken voor de hele organisatie.”

De universiteit maakt, om extra vrouwen aan te trekken, ook gebruik van een aantal tools die checken of de gebruikte wervingsteksten genderneutraal zijn, en die bijvoorbeeld suggesties doen voor woorden die minder mannelijk zijn. Ook vraagt de universiteit de eigen werknemers om uit te kijken naar talentvolle vrouwen in hun netwerk, aldus Sluijs. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief