Bij 43 procent van de werkgevers mag het budget worden besteed aan trainingen en coaching.
Volledig scherm
Bij 43 procent van de werkgevers mag het budget worden besteed aan trainingen en coaching. © Shutterstock

‘Veel mensen benutten eigen budget op hun werk niet’

Een derde van de Nederlandse werknemers had in 2018 beschikking over een eigen keuzebudget. Goed voor zo’n 1200 euro per jaar. Maar de vraag is of werknemers zich bewust genoeg zijn van de mogelijkheden.

Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder 300 werkgevers. Het aantal werknemers dat een budget krijgt om zichzelf te ontwikkelen is daarmee bijna verdubbeld ten opzichte van vijf jaar eerder. Naast de 37 procent die gebruik maakt van een ontwikkelingsbudget, is nog eens vijftien procent van de werkgevers bezig met het invoeren van zo'n regeling op de werkvloer.

Handig voor als je jezelf wil bijscholen of behoefte hebt aan loopbaanadvies. Het beschikbare geld kan namelijk worden besteed aan cursussen, trainingen of coaching. Maar ook een sportschoolabonnement, een fiets of doorbetaald verlof horen bij sommige werkgevers tot de mogelijkheden. Veel werkgevers die werken met een budget, geven aan dat er te weinig gebruikt wordt gemaakt van het geld. Op de vraag of medewerkers zeer actief zijn op het vlak van ‘duurzame inzetbaarheid’, antwoordde 59 procent van de werkgevers dat dat niet het geval is. Zij laten kansen en geld liggen.

Voorlichting

,,Veel werknemers hebben het idee dat er goed voor hun wordt gezorgd als hun werk verandert, dat er wel een cursus wordt aangeboden als het nodig is”, verklaart Renske Rietbergen, manager duurzame inzetbaarheid bij AWVN. ,,We willen dat mensen zelf meer aan het stuur gaan zitten.” Dat vereist een gedragsverandering en daar moeten werkgevers mee aan de slag. ,,Mensen moeten inzicht krijgen in hun toekomst en weten waarom ze een bepaalde cursus zouden moeten doen. Vergelijk het met een cadeaubon, daar heb je niets aan als je geen idee hebt wat je leuk vindt.” 

De werkgeversorganisatie heeft zelf een tool ontwikkeld waarop mensen kunnen aangeven hoe het met ze gaat. ,,Daarmee ontdekken mensen waar ze iets mee willen. Je hebt een intrinsieke motivatie nodig om ergens mee aan de gang te gaan.” Elk bedrijf kan daar verschillend mee omgaan, zegt Rietbergen. ,,Als bedrijven zeggen: hier zijn je centen, wordt er minder mee gedaan. Je kunt wel gaan zoeken in een database met keuzes, maar dat heeft weinig zin als je niet weet wat je wil.”

Ongewenste keuzes

Ook zijn sommige werkgevers, vooral de mensen die nog niet werken met een ontwikkelingsbudget, bang dat hun personeel de verkeerde keuzes maakt bij het besteden van het geld. Rietbergen: ,,Bedrijven moeten het juist loslaten om te zorgen dat werknemers het gebruiken. Als je je er als werkgever teveel mee bemoeit, gaan mensen juist achteroverleunen.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!