Foto ter illustratie. Een schoonmaker in aan het werk in Singapore
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een schoonmaker in aan het werk in Singapore © Shutterstock

‘Voor enkel het uitschelden van een verkeersregelaar ga je een jaar de cel in’

De huismanNiek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: een land als een kaasstolp.

Je kunt Singapore misschien wel het best vergelijken met een kaasstolp. In dit geval nog heel toepasselijk: het was de Friese kaasboer en econoom Albert Winsemius die tussen 1961 en 1984 dit land mede heeft vormgegeven. Als speciale VN-gezant kreeg hij de opdracht het jonge Singapore economisch in te richten. Winsemius, die in 1996 overleed,  is hier een icoon.

Quote

Het was Albert Winsemius die tussen 1961 en 1984 dit land mede heeft vormgege­ven

Herkansing

Het mooie van een nieuw land creëren is dat je een herkansing krijgt. Proefwerk slecht gemaakt? Vooruit, mag je nog een keertje. Dus alle fouten die Nederland in zijn ogen gemaakt had, daar kon Singapore voor behoed worden. Allereerst de communisten eruit. Die zorgden volgens hem alleen maar voor onrust. Vervolgens heet je iedereen welkom - áls je maar bijdraagt.

Lieden met een strafblad komen er niet in en de overheid moet zware straffen opleggen voor ‘ondermijnende activiteiten’. Voor enkel het uitschelden van een verkeersregelaar ga je hier twaalf maanden onvoorwaardelijk de cel in. Dan laat je het wel. Dus wat krijg je: perfectie. Singapore is nagenoeg perfect. En net als bij een kaasstolp houd je dus alle vieze beestjes buiten.

Econoom Albert Winsemius in 1984. Zijn invloed op het hedendaagse Singapore is ook vandaag de dag nog te merken, ziet Niek Druijff
Volledig scherm
Econoom Albert Winsemius in 1984. Zijn invloed op het hedendaagse Singapore is ook vandaag de dag nog te merken, ziet Niek Druijff © Archief Rotterdams Dagblad

Maar in een huis waar alles strak en wit is, kan het soms saai en klinisch zijn. Er mist een bloemetje op tafel. Of een kleurrijk schilderij aan de muur. Maar Singapore zou Singapore niet zijn als het ook die geluiden niet serieus zou nemen. 

Verzetje

Ik stel me zo voor dat de lokale Minister van Binnenlandse Zaken bij de president langsging om te vertellen dat vooral de West-Europese expats wat verveeld raakten. ,,Die mensen werken hard en ze moeten geen heimwee krijgen. We moeten ze een verzetje geven dat ze aan thuis doet denken.’’ 

Quote

Lieden met een strafblad komen er niet in en de overheid moet zware straffen opleggen voor ‘ondermijnende activiteiten’

,,Wat had je dan in gedachten?’’ antwoordde de president, waarop de minister een filmpje liet zien van een grote tent met lange rijen tafels, polkamuziek, worst en bier. ,,Vinden al die hoogopgeleide, ruimverdienende, fijnbesnaarde Europeanen dit leuk? Ze lijken wel niet goed bij hun hoofd. Maar vooruit, hier heb je een stempel op de vergunning. Als ze er maar blij van worden.’’

En zo komt het dat ik afgelopen zaterdagavond naar de 20ste editie van het Oktoberfest in Singapore ging. Bij de Zwitserse vereniging stond een grote, gekoelde feesttent waar 4000 man kon gaan hossen op biertafels. Er werd sauerkraut met worst gegeten en er was zonder enige vorm van vliegschaamte een Beierse polkaband ingevlogen. Eigenlijk een bizar schouwspel, zo midden in de tropen, dacht ik aan het begin van de avond nog. Dat gevoel was echter wonderbaarlijk snel verdwenen en voor ik het wist stond ik Atemlos dürch die Nacht mee te zingen.

Slimme jongens, die Singaporezen.

Lees hier Nieks column van vorige week terug: ‘Ik heb ze aan mijn kinderen laten zien, jullie stiekeme filmpjes’

Niek Druijff ophet Singaporese Oktoberfest
Volledig scherm
Niek Druijff ophet Singaporese Oktoberfest © Privé-archief

Vind jij het op je werk te druk en raak je snel overprikkeld? Misschien ben je wel introvert. Dit zijn de tips van coach Charlotte van ‘t Wout voor introverte mensen op het werk:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk, salaris en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!