Michel Kusters runt zijn bedrijf Tallest, een webdevelopment-bureau, zes maanden per jaar in het buitenland. Hier is hij in Zuid-Afrika.
Volledig scherm
Michel Kusters runt zijn bedrijf Tallest, een webdevelopment-bureau, zes maanden per jaar in het buitenland. Hier is hij in Zuid-Afrika. © Privé archief

'Waarom zou je alleen maar keihard werken tot je met pensioen gaat?'

4-urige werkweekHet boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 15: Michel Kusters (28).

,,Het boek The 4-Hour Workweek is echt de bijbel van de digital nomads”, zegt Michel Kusters. Hij runt zijn bedrijf Tallest, een webdevelopment-bureau, zes maanden per jaar in het buitenland. Dit doet hij vanaf co-working spaces in Kaapstad, Bali en Gran Canaria waar hij veel digital nomads ontmoet. ,,Wat ik geleerd heb uit het boek, is dat het stom is om je dromen uit te stellen. Waarom zou je alleen maar keihard werken tot je met pensioen gaat? De meeste dromen kun je gewoon nu al realiseren, als je het slim aanpakt."

Om zo efficiënt mogelijk te werken, heeft Kusters een aantal regels voor zichzelf, ontleend uit het boek van Ferriss. ,,Mijn email staat niet constant open, ik kijk geen tv en lees geen krant, alle notificaties op mijn telefoon staan uit. Zelfs notificaties van WhatsApp staan uit. Mijn telefoon staat zelfs bijna altijd in nachtmodus zodat ik niet gestoord word als ik in de flow zit.”

12 jaar

Als mannetje van zeven maakte Kusters zijn eerste website. ,,Ik was twaalf toen ik voor het eerst betaald kreeg om een site te bouwen. Het ondernemen zat er al vroeg in. Daarna ben ik een studie media design gaan doen. Ik wist dat ik geen negen tot vijf baan wilde. Daarom heb ik een plan gemaakt. Ik stelde mezelf de vragen: stel dat ik de loterij win, hoe zou mijn ideale dag er dan uitzien? Wat wil ik nog allemaal doen voordat ik de pijp aan Maarten geef? En hoe ga ik de wereld een klein beetje mooier maken? Ik heb toen een bucketlist gemaakt: ik wil alle continenten bezoeken, een bokswedstrijd winnen, Spaans kunnen spreken, surfen in Hawaii, mijn bedrijf uitbouwen tot tien personen en een maand offline kunnen zijn terwijl het bedrijf gewoon doordraait.”

Quote

Digital nomads zijn vaak mensen die groots denken. Ik leer daarvan

Michel Kusters
Volledig scherm
Michel Kusters © Privé archief

Inmiddels heeft Kusters vier maanden in Azië geleefd en drie maanden in Zuid-Afrika. De bokswedstrijd moet hij nog winnen en de maand offline is nog niet gelukt. Maar hij leeft wel zijn droom. ,,Wat ik zo inspirerend vind aan het werken in het buitenland zijn de ontmoetingen die ik heb met andere digital nomads. Die kom ik niet tegen als ik in Eindhoven blijf. Het zijn vaak mensen die groots denken. Ik leer daarvan. Hoe maken zij hun bedrijf schaalbaar? Hoe verdienen ze met cryptocurrency? Het verblijf in het buitenland gaat mij niet per se om de zon, de zee en het drinken uit een cocosnoot, al is dat een mooie bijkomstigheid. Het gaat mij niet om vier uur per week werken, want ik hou juist heel erg van werken. Ik zou een week op het strand kunnen liggen. Misschien twee weken. Daarna ben ik wel weer toe aan wat uitdaging. Anders zou ik me nutteloos gaan voelen.”

Automatische piloot

Kusters manier om de wereld mooier te maken, is om mensen te stimuleren van de automatische piloot af te stappen en écht hun dromen na te jagen. ,,Ik vind het leuk om mensen te inspireren om de leap of faith te nemen. Ik was heel trots toen mijn zusje vertelde dat ik één van de inspiraties was om haar eigen bakkerij te beginnen. Ook stimuleer ik mijn medewerkers om te reizen. Een van onze freelancers gaat binnenkort reizen door Amerika en hij blijft meewerken aan projecten en dat doet hij net als ik vanuit verschillende coworking-spaces. Dat vind ik heel tof.”

Eens per maand komt er een groep vrienden langs bij Kusters om zijn cursus Leven Als Een Baas te volgen. ,,Het is begonnen als grap, maar we merkten dat het heel leuk en nuttig is om elkaar zo te motiveren. We bespreken boeken en soms doen we een workshop, zoals bijvoorbeeld: Getting Things Done of Lifestyle Planning. Ik heb gemerkt dat als ik gelukkig ben de rest vanzelf volgt. Ik geloof heel erg in positief denken. Mijn plan voor het komende jaar: genieten van het leven. En naast veel reizen ook zoveel mogelijk tijd doorbrengen met vrienden en familie. Ook hoop ik dit jaar een goede projectmanager te vinden die veel van mijn huidige taken kan overnemen zodat ik meer tijd krijg om het bedrijf te laten groeien.”

Een week als deze

Maandag
9.00 - 10.00 Ik ben geen ochtendmens. Zeker niet op maandag. Daarom start ik de week rustig met een kwartiertje meditatie, een kop koffie en een goed boek: The Monk Who Sold his Ferrari, een aanrader.
10.00 - 15.00 Op kantoor aan de webdevelopment projecten gewerkt. Communicatie met mijn teamgenoten vindt plaats via een chatapplicatie, Slack.
15.00 - 17.00 Het maandelijkse overleg met diverse klanten over de planning van de Scrum projecten waar we op dat moment aan werken, via Skype.
17.30 Bokstraining

Dinsdag en woensdag
9.00 - 10.00 De dag begonnen met mijn dagelijkse ochtendritueel: koffie en meditatie.
10.00 - 16.00 Gewerkt aan diverse projecten samen met mijn team, die wederom allemaal op afstand aan het werk waren.
16.00 - 18.00 Op beide dagen had ik afspraken met klanten en potentiële klanten.
18.00 Avondeten, sporten en met de benen omhoog.

Donderdag
9.00 - 10.00 Ochtendritueel
10.00 - 12.00 Werken. Vandaag werd ik vergezeld door mijn collega en goede vriend Arjan.
12.00 - 13.00 Een gezellige lunch.
13.00 - 15.00 Samen naar de sportschool.
15.00 - 19.00 De volgende werksessie.
19.00 Met vrienden afgesproken in de stad voor een burger en een biertje (of vier).

Vrijdag
9.00 - 10.00 Ochtendritueel
10.00 - 12.00 De eerste werksessie.
12.00 - 14.00 Lunch met een vriend die op het punt staat om zijn eigen bedrijf te starten.
14.00 - 18.00 De tweede werksessie.
18.00 - 21.00 Ik heb twee freelancers uitgenodigd voor een diner vanavond. We hebben ons eerste gezamenlijke project succesvol afgerond, dus het was hoog tijd voor een kennismaking in real life.

Zaterdag en zondag
Tijd voor vrienden, familie en ontspanning!

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!