Volledig scherm
Antonio Gutierrez uit Spanje in zijn sumopak. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Wie als expat snel wil integreren, gaat carnavallen

In Brabant wonen, vooral vanwege ASML, vele duizenden buitenlandse kenniswerkers. Hun leven hier is soms eenzaam. Carnaval is de uitgelezen mogelijkheid daar wat aan te doen. ,,Na twee dagen feesten voelde ik me een echte Eindhovenaar."

Volledig scherm
Andressa Cobucci uit Brazilië dubt nog over haar outfit. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Carnaval? Dat kent Andressa Cobucci wel, ja. De Braziliaanse viert het feest al heel haar leven. Maar dit jaar doet ze dat voor het eerst in Nederland. ,,Veel van mijn vriendinnen hier zijn soms eenzaam”, zegt ze. ,,Dit is onze kans.”

Een half jaar geleden kwam Cobucci (28) vanuit Curitiba in Brazilië naar Eindhoven in Brabant. Ze volgde haar vriend die hier promoveert aan de Technische Universiteit.

Het aantal buitenlandse kenniswerkers in Eindhoven en omgeving groeit nog altijd gestaag. Naar schatting zijn het er al meer dan 20.000, meegereisde partners en kinderen meegerekend. Voor degenen die meereizen, is het leven hier niet altijd even makkelijk.
 ,,Ik heb normaal niet zo veel contact met Nederlandse mensen", zegt Cobucci. ,,Ik hoor dat ook van vriendinnen hier. Veel van hen kwamen net als ik met hun vriend mee naar Nederland. Vooral in het begin was het moeilijk."

Zelf is ze naarstig op zoek naar een baan als architect, maar de komende dagen even niet. Dan gaat ze carnaval vieren.

Positieve energie

Of het net zo'n feest gaat worden als in Brazilië weet ze niet. Ze hoopt allicht van wel. ,,Voor mij is carnaval vieren de straat op gaan”, legt Cobucci uit. ,,Het gaat om positieve energie. Om lol hebben. En om vrienden maken natuurlijk.”

Daar kan de Indiase Saumya Paliwal (32) over meepraten. Een jaar geleden verhuisde ze naar Eindhoven. Ook zij kwam met haar man mee. ,,Het was een spannende tijd. Een nieuw leven in een nieuw land", zegt ze. Kort na haar aankomst kwam carnaval. Paliwal deed mee. ,,Na twee dagen feesten, voelde ik me een echte Eindhovenaar", lacht ze.

Quote

In andere omstandig­he­den is integreren moeilijk. Maar bij carnaval kun je gewoon meedoen

Saumya Paliwal

Volgens Paliwal, die werkt als communicatieprofessional, is carnaval vieren de beste manier om te integreren. ,,Je leert de cultuur en de stad kennen, samen met de mensen uit die stad. In andere omstandigheden is integreren moeilijk. Maar bij carnaval kun je gewoon meedoen."

,,En weet je wat het beste is?", gaat Paliwal verder. ,,Niemand oordeelt over je. Iedereen is gelijk." Ze is van plan dit jaar weer volle bak mee te feesten. ,,Vorig jaar was ik niet echt verkleed, ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik had alleen een raar hoedje en een gekke zonnebril.", zegt ze. ,,Dat ga ik dit jaar goedmaken."

Warm aankleden

Ook Antonio Gutierrez (28) uit Spanje heeft geleerd van verkleedfouten uit het verleden. ,,Vorig jaar ging ik als Salvador Dalí", zegt hij. ,,Maar ik had me niet warm genoeg aangekleed. En carnaval vier je buiten, dat heb ik ondertussen wel geleerd."

Anderhalf jaar geleden kwam Gutierrez in Eindhoven wonen, waar hij zijn taalschool Una Paloma Blanca oprichtte. Nederlandse vrienden heeft hij al genoeg, maar dat komt ook doordat zijn vriend uit Nederland komt.

Quote

Het mooie aan carnaval vind ik alle spontane feestjes die er ontstaan

Antonio Gutierrez

Met zijn nieuwe sumoworstelpak is Gutierrez dit jaar in ieder geval beter voorbereid op de kou. Hij heeft er zin in. ,,Het mooie aan carnaval vind ik alle spontane feestjes die er ontstaan", zegt hij. ,,Zomaar ineens midden in de supermarkt bijvoorbeeld."

Wat hem vorig jaar het meeste opviel? ,,Er waren zo ontzettend veel mensen op straat. Dat was ronduit indrukwekkend." De Braziliaanse Cobucci ziet daarom haar kans schoon: ,,Ik denk dat carnaval het moment voor ons is om meer Nederlanders te ontmoeten. Mensen zijn tijdens carnaval erg open heb ik gehoord."

Paliwal heeft dan ook maar één echt advies voor expats die net in de stad zijn komen wonen: ,,Schakel je hersens uit en ga carnavallen."

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!