Volledig scherm
Niet alle banen monden uit in een grote bak stress. © Rivas Zorggroep

Wie in zijn werk iets doet voor een ander, ervaart het meeste geluk

Relaxte baanWie heeft een relaxte baan? Zo luidde de oproep op deze site. We gingen langs bij zes van de inzenders, van een advocaat tot een bruidsfotograaf. Hun overeenkomst? Ze betekenen iets voor een ander.

Uiteraard spelen individuele wensen, behoeften en karaktereigenschappen ook een rol bij het al dan niet ervaren van stress in je werk. Werk dat bij de een stress oproept, is voor de ander de ideale baan. Wat voor de een een spannende uitdaging is, is voor de ander oersaai.

Dat verklaart ook de verrassende variatie in beroepen waarmee lezers van deze site hebben gereageerd op de oproep om ons hun relaxte baan te melden. Er zijn tot de verbeelding sprekende beroepen bij als ‘on board koerier’ en ‘organisator privétrektochten’, maar ook ogenschijnlijk minder voor de hand liggende als ‘meettreinoperator’ en ‘digitaal verpleegkundige’. En wat te denken van leerkracht basisonderwijs en VMBO-docent? Wát, het onderwijs!? Dat was toch een bron van frustratie, een burn-out-fabriek die uitgebluste leraren produceert?

Volgens de vooraanstaande Amerikaanse banenwebsite CareerCast.com behoort mijn beroep – dat van (dagblad)journalist – tot de tien meest stressvolle banen. CareerCast, dat jaarlijks na uitvoerig onderzoek een lijst met meest en minst stressvolle beroepen publiceert, meldt ook dat mijn werk als fotograaf hoog scoort op het lijstje met stressvolle banen.

Zou het? Zelf ervaar ik het niet zo.

Lees door onder foto

Volledig scherm
Anje Driehuis is digitaal verpleegkundige. 'Ik help mensen op afstand, en dat is fantastisch.' © Johan Nebbeling

Ik voel mij als freelancejournalist en fotograaf vooral bevoorrecht. Zoals de Chinese wijsgeer Confucius 2.500 jaar geleden al zei: geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.

Risico’s

CareerCast.com stelt zijn jaarlijkse lijstjes van de tien meest en de tien minst stressvolle beroepen samen aan de hand van elf factoren die inherent zijn aan het beroep. Zoals: je in (levens)gevaar begeven, gezondheidsrisio’s lopen, zware fysieke arbeid verrichten, onder de tucht van strakke deadlines werken en – opmerkelijk – veel voor je werk moeten reizen. Logisch dus dat beroepen als militair, brandweerman, piloot en directeur hoog scoren op de lijst van stressvolste banen.

Aan de andere kant van het spectrum – de meest relaxte jobs – staan beroepen als universiteitsprofessor, kleermaker, juwelier, audioloog, kapper en bibliothecaris. Kenmerkend voor die beroepen is dat ze de beoefenaars ervan klaarblijkelijk niet alleen veel ruimte bieden om zelf invulling aan hun werk te geven en zich daarin - in het ene beroep meer dan in het andere uiteraard - te ontplooien, maar hen ook ‘zingeving’ bieden: ze betekenen door hun werk iets voor anderen. De kapster maakt haar klanten blij met een mooie coupe, de juwelier ziet ze stralend vertrekken met een nieuw collier.

Goeroes

Zelfbeschikking, ontplooiing en zingeving zijn precies de factoren die volgens de talrijke werk- en geluksgoeroes die de wereld rijk is, bepalend zijn voor het geluksgevoel dat een baan al dan niet oproept. Geld speelt mee, maar beperkt. Belangrijker dan de hoogte van je salaris – aan een loonsverhoging wen je ongemakkelijk snel - is het gevóel dat je goed (genoeg) verdient voor het werk dat je doet. Met andere woorden: een hoog salaris draagt niet per definitie bij aan het plezier dat je aan je baan beleeft.

Ook de status van een baan speelt daarin amper een rol, stelt de Britse wetenschapper en onderzoeker Paul Dolan. Uit zijn recente onderzoek komen drie banen naar voren die weliswaar maatschappelijk nuttig en belangrijk zijn, maar zowel qua salaris als status niet meteen hoog scoren: bloemist en tuinder, kapper en schoonheidsspecialist en loodgieter. De drie beroepen die mensen het minst gelukkig maken zijn HR-medewerker, telecom- en IT-professional en – helemaal onderaan - bankier.

Volledig scherm
Docent Jorn van Dam (34) voelt geen stress op zijn werk. © Johan Nebbeling

Beeld versus realiteit

Volgens Dolan komt dat doordat mensen zich vaak meer laten leiden door een beeld dat ze in hun hoofd hebben gecreëerd van hun werk dan door wat ze dagelijks ervaren op hun werk. Iedereen kent het voorbeeld van mensen die het over hun ‘droombaan’ hebben, maar intussen voortdurend klagen over hun chef, de collega’s, de stress, de sfeer op het werk, het beleid van hogerhand, de vriendjespolitiek en de beroerde betaling.

In een videopresentatie op YouTube vertelt Dolan hoe hij een keer met een vriendin uit eten ging die bij de BBC werkt, een prestigieuze werkgever. De hele avond klaagde ze over haar werk. Niets deugde er van de organisatie, haar collega’s, het management, het beleid. Toch zei ze bij het afscheid: ,,Oh, ik ben toch zo blij met mijn geweldige baan!”

Je kunt, stelt Dolan, jezelf zand in de ogen strooien door je voor te houden dat je het zo goed hebt getroffen met je prachtige functie bij die multinational met zijn klinkende naam. Maar als je desondanks elke dag met tegenzin naar je werk sleept, moet je je misschien eens afvragen in hoeverre het beeld in je hoofd spoort met de realiteit van alledag. Valt die vergelijking in te veel opzichten ongunstig uit, dan is het wellicht tijd voor ander werk, stelt Dolan.

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!