Volledig scherm
© ID 77941718 © Beatpavel | Dreamstime

Wie mag de IT’er aan een baan helpen?

IT’ers zijn gewild. Veel van hen hebben hun profiel van LinkedIn verwijderd, omdat ze gek worden van alle uitnodigingen. Een nieuw initiatief laat de recruiter solliciteren.

In een wereld die zich steeds meer geautomatiseerd en online afspeelt, staat de nerd op een voetstuk, ook op de arbeidsmarkt. Verschillende bureaus en bedrijven dingen naar de hand van de IT’er.

,,Als ik met een kandidaat voor ons bedrijf bezig ben, zijn minimaal vijf bedrijven ook met die persoon bezig'', zegt Arye Kirzner, die als recruiter werkt voor technologiebedrijf Mollie Payments in Amsterdam. ,,Er is een enorm tekort op de markt. IT’ers worden op steeds jongere leeftijd benaderd.''

Posities open

Programmeur Remy Span werd gek van alle berichten van recruiters.
Volledig scherm
Programmeur Remy Span werd gek van alle berichten van recruiters. © Vakfoto Van Der Beek

Bijvoorbeeld softwareprogrammeur Remy Span (23). Hij werkt sinds deze zomer bij Ydentic uit Zwolle en werd tijdens zijn studie informatica al overstelpt met berichten. ,,Dan vroeg een recruiter via LinkedIn of we een keer koffie konden gaan drinken'', zegt Span. ,,Hij had nog allerlei posities open die bij mij pasten.'' Vereerd ging hij eenmaal op zo’n uitnodiging in. ,,Algauw kwam ik erachter dat een klasgenoot precies hetzelfde bericht had gehad, van dezelfde persoon.''
,,Bij ons werken vijftien developers'', zegt recruiter Kirzner. ,,Zeker tien daarvan hebben geen LinkedIn. Daar zijn ze jaren geleden heel bewust mee gekapt. Ze werden gek van alle berichten.''

Moeite waard

Technologiewebsite Tweakers dingt eveneens naar de hand van de IT’er. Maar zij draaien het proces om. Daarvoor is het nieuwe platform Tweakers Elect opgericht. Laat de recruiter eerst solliciteren voor hij contact op kan nemen. ,,Werkgevers moeten via ons platform eerst laten zien dat ze de moeite waard zijn'', legt mede-initiatiefnemer Jadine van Ooijen uit. ,,Daarna kunnen ze pas mensen benaderen.''

Dat gaat zo. De profielen van IT’ers die zich bij Tweakers Elect aanmelden zijn anoniem. In hun profiel geven ze een salariseis, maximale reistijd en hun vaardigheden aan. Als een zoekend bedrijf kan voldoen aan de eerste twee parameters wordt een profiel pas zichtbaar. Vervolgens kan de recruiter van dat bedrijf zelf zoeken naar geschikte vaardigheden en een IT’er en een contactverzoek sturen.

Als de IT’er dat eerste verzoek goedkeurt, moet de recruiter nog een aantal vragen beantwoorden. Pas als hij deze zogeheten ‘bullshitvragen’, die over van alles kunnen gaan, naar tevredenheid beantwoordt, treedt de IT’er uit de anonimiteit.

Cliché

De massa aan berichten die IT'ers krijgen, zijn meestal afkomstig van zogeheten agencyrecruiters. Bureaus die al dan niet in opdracht het internet afstruinen, op zoek naar technologisch talent. Vaak versturen ze via LinkedIn eenzelfde bericht naar meerdere mensen. Het is een schot hagel vol clichézinnen als: 'Ik heb een leuke uitdaging voor je' en: 'Zou je niet eens wat anders willen gaan doen?' De meeste IT’ers laten zulke berichten zuchtend links liggen.

Quote

Per zoekende IT'er zijn er bijna vijf vacatures

Toch gaan recruiters stug door met deze sleepnettactiek. Wie naar de cijfers kijkt, ziet waarom. De vraag naar IT’ers is explosief gegroeid de voorbije jaren. Het aantal vacatures steeg van 104.000 in 2012 naar bijna 180.000 in 2016, blijkt uit cijfers van arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group. Het aantal mensen dat actief zocht naar werk in de IT-sector bedroeg vorig jaar 39.500. Dat komt neer op vierenhalve vacature per zoekende IT’er.

Veel bedrijven zien hun kans schoon. Internet staat vol betaalde traineeships voor mensen die zich in twee jaar tijd willen laten omscholen tot programmeur, informatieanalist of softwaretester. Onder meer uitzendbureau Young Capital biedt zo’n traject aan.

Succesvolle plaatsing

Jeroen van der Geer vond via Tweakers Elect een nieuwe baan.
Volledig scherm
Jeroen van der Geer vond via Tweakers Elect een nieuwe baan. © Marco Okhuizen

Het platform Tweakers Elect is nu bijna een jaar online, negen mensen werden gedurende die periode geplaatst bij een nieuwe werkgever. Is dat niet een beetje weinig? Van Ooijen vindt van niet: ,,We zijn het product nog volop aan het verbeteren. Volgend jaar mikken we op een groei naar vijf plaatsingen per maand.'' Dat is ook wel nodig. Tweakers Elect krijgt pas betaald bij een succesvolle plaatsing.
Jeroen van der Geer (29) is in ieder geval blij met het nieuwe platform. Sinds deze zomer werkt hij bij Mollie Payments. ,,Ik was eigenlijk niet echt op zoek naar iets nieuws'', zegt hij. ,,Daarom vond ik Tweakers Elect zo handig. Je krijgt alleen berichten van bedrijven die voldoen aan je profiel. Zo wilde ik per se een werkgever van wie ik nieuwe programmeertaal mocht leren.''

De verhalen over opdringerige recruiters kloppen volgens Van der Geer: ,,Ik kreeg zeker twee berichten per week binnen.'' Altijd stonden de versierpogingen bol van algemeenheden en altijd begonnen ze met een verschrikkelijke openingszin. De slechtste die hij ooit kreeg? ,,Hee, wat ziet je profiel er leuk uit.''

Wil je wekelijks de leukste artikelen op het gebied van werk en carrière ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!