Volledig scherm
James Minns met Ryan Davidson bij hun eerste ontmoeting. Ryan vroeg Minns om wat kleingeld. De zakenman bood hem een baan aan. © Facebook/James Minns

Zakenman biedt dakloze ter plekke een baan aan

De dakloze Ryan Davidson (25) uit Newcastle vroeg een voorbijganger om wat kleingeld. Hij kreeg flink wat meer. De man, James Minns, bood hem een baan bij zijn bedrijf aan. 

Al drie jaar had Ryan geen werk en of vaste verblijfplaats. Op straat in Newcastle wendde hij zich vorige week donderdag tot James Minns, eigenaar van een verffabriek. Die had net daarvoor zijn trouwdag gevierd met een etentje met zijn vrouw en twee vrienden. ,,Hij liep langs en ik vroeg hem om wat kleingeld. Hij stopte en leek me een oprechte, aardige kerel. We praatten eventjes en toen zei hij dat hij een bedrijf had en dat hij me een baan aan kon bieden. Ik kon het niet geloven", verklaart Ryan tegen BBC News

Minns vertelde hem waar de fabriek zich bevindt en dat hij zich maandag om 7 uur 's ochtends kon melden. Hij maakte ook een foto van de ontmoeting en plaatste die op Facebook. Het bericht werd meer dan 4000 keer gedeeld. Facebook-gebruikers complimenteerden Minns met zijn gulle gebaar en wachtten in spanning af of Ryan deze kans zou grijpen. Plaatselijke melkboer Ian Cutts bood spontaan aan Ryan een lift te geven op zijn eerste dag. 

Maar die maandag kwam Davidson niet opdagen om opgehaald te worden. Teleurgesteld wendde Minns zich tot zijn volgers, die met hem meetreurden.

Het verhaal kreeg de volgende dag toch nog een goede afloop. Ryan bleek maandag niet te kunnen omdat hij met spoed een afspraak had voor nieuwe huisvesting. Hij had geen tegoed meer op zijn telefoon om Minns te waarschuwen. Dinsdag meldde hij zich alsnog bij de fabriek en 'zijn eerste dag had niet beter kunnen verlopen', aldus Minns.

Ryan is dolblij. ,,Ik ben James zo dankbaar. Mijn baan is geweldig en iedereen heeft mij me zo welkom laten voelen. We zijn net één grote familie", zegt hij. ,,Ik heb nog nooit iemand als James ontmoet. Hij heeft mijn leven compleet veranderd."

Op Facebook ontving Minns zoveel reacties van mensen die Ryan willen helpen dat hij een crowdfundingactie voor hem heeft opgezet. Met de opbrengsten wil hij een permanente woonplaats voor Ryan regelen.  

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief