Zoek je een bijzondere bijbaan? Er is steeds meer vraag naar vrouwelijke kistdragers

VideoOf hij nou 60 kilo of meer dan 120 kilo weegt, de kistdraagsters van Ferentes zetten letterlijk hun schouders onder de grafkisten met overledenen die zij naar een laatste rustplaats brengen. De vraag naar vrouwelijke draagsters groeit.

Vanuit de aula op de Utrechtse begraafplaats Tolsteeg tillen zes meiden in uiterste concentratie een hardhouten kist omhoog tot aan hun heupen. Vervolgens zetten ze een aantal passen naar buiten en tillen ze de grafkist netjes en geleidelijk op hun schouders.

Hoofddraagster Marly (25) geeft de andere vijf meiden seintjes wanneer er gedraaid, getild en gekeerd moet worden. Met haar 1,79 meter (vrouwelijke dragers zijn minimaal 1,60 meter) staat de Utrechtse criminologiestudente aan de achterkant van de kist, waar het hoofd van de overledene rust. Met korte pasjes lopen de zes dames naar de plek waar de overledene zal worden begraven. Met een diepe buiging naar de kist toe sluiten ze de ceremonie af.

Een jonge vrouw met een bijbaan als kistdrager. Het is even wennen voor medestudenten en vrienden van de draagsters als ze over hun niet-alledaagse werk praten. ,,De meeste mensen schrikken soms even als ik vertel wat ik doe en stellen dan vaak de vraag: ‘Maar dat is toch iets voor mannen?’ Ook de andere meiden krijgen deze vraag geregeld voorgeschoteld. Of: ‘Is zo’n zware kist niet heel pijnlijk voor de schouders?’ Marly: ,,Dat valt ontzettend mee. Ze zijn nog lang niet blauw.”