Volledig scherm
Burgemeester Anja Thijs van Eersel

Burgemeester Anja Thijs van Eersel: geen tussenoplossing, maar herindeling

EERSEL - Met flink wat minder gemeenten is Zuidoost-Brabant beter af, vindt de Eerselse burgemeester Anja Thijs. ,,Nu worden er in de Metropoolregio nauwelijks besluiten genomen."

Als burgemeester van Eersel schaart Anja Thijs zich achter het pleidooi van haar Eindhovense collega John Jorritsma voor een ingrijpende herindeling. ,,Met een kleiner aantal grote gemeenten kunnen we veel effectiever samenwerken." Nog niet eerder sprak een burgemeester van een van de kleinere regiogemeenten zich zo nadrukkelijk uit voor een dergelijke schaalvergroting.

Waar loopt u nu tegenaan bij samenwerking in de regio?
,,We praten niet altijd vanuit een gelijkwaardige positie. Als Eindhoven met meer dan 200.000 inwoners iets vindt, wat kunnen we daar dan als Eersel met 20.000 mensen tegenover stellen? Neem de regionale woningbouwplannen. Die komen er niet door omdat sommige gemeenten hun belangen nauwelijks terug zien. Als wij daar bijvoorbeeld als Kempengemeente met 95.000 inwoners aan tafel zouden zitten, zijn we veel meer een factor van belang. En dan kunnen we juist aandringen op bijvoorbeeld woningbouw in kleine kernen."

Maar kan dat niet door samen te werken?
,,Ik geloof niet zo in de alternatieven die op dit moment op tafel komen. Zoals randgemeenten die taken overdragen aan de stad. Dan is er juist géén sprake van gelijkwaardigheid tussen gemeenten. Of het Drechtstedenmodel, met een soort gemeenteraad voor de regio. In de Kempen lopen we er op dit moment tegenaan dat onze samenwerking steeds groter en intensiever wordt. Maar daardoor komt het ook steeds verder van de mensen en de gemeenteraden af te staan. Alles moet overal vijf keer langs; dat is te complex aan het worden."

Lees het uitgebreide interview in het ED van woensdag of in de digitale krant.

Kempen