Volledig scherm
Burgemeester Anja Thijs van Eersel

Burgemeesters Zuidoost-Brabant zien alleen 'topje van ijsberg' van criminaliteit

EERSEL - Bezoekers die tijdens festivals op het Eerselse E3-strand worden betrapt met pillen of poedertjes zouden voortaan moeten betalen voor de afvoer van de drugs. Dat zou Eersels burgemeester Anja Thijs in de toekomst graag verwezenlijken. Want niet alleen dealers met de grotere hoeveelheden drugs op zak zijn volgens haar een probleem.

Ook de gebruikers van een enkel pilletje. En dat wil Thijs hen duidelijk maken. "Zonder markt is er geen productie. Zij faciliteren de ondermijnende criminaliteit."

Topje van de ijsberg
Burgemeesters zien pas 'het topje van de ijsberg' van misdaad in de Zuidoost-Brabantse dorpen. Ze boeken in samenwerking met politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst successen in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Maar hun ambtenaren moeten nog veel beter op dat werk worden voorbereid. Dat zeggen Thijs en haar collega-burgemeesters Alfred Veltman (Someren) en Anton Ederveen (Valkenswaard) in gesprek met het ED. "Het urgentieniveau mag omhoog", zegt Thijs. Zij kent nog Brabantse collega's die het gevaar onderschatten.

'Ondermijnend' wil zeggen: daar waar onder en bovenwereld vermengen. Van buurman met wietzolder tot drugsafvaldumpingen en witwassen van crimineel geld. Dit type misdaad komt in alle Brabantse dorpen voor, meent het drietal. Volgens Ederveen en Veltman wordt dat in alle gemeenten inmiddels onderkend. Maar ze zien dat sommige beter op het werk zijn voorbereid dan andere.

Jeugdzorg
Net als Thijs heeft ook Somerens burgemeester Veltman een idee dat de aanpak van ondermijnende criminaliteit moet verbeteren. Jeugdzorginstanties in de regio moeten betrokken worden bij de bestrijding, oppert hij. Die instanties komen achter de voordeuren van veel probleemgezinnen en zien volgens Veltman soms zaken die te maken hebben met criminaliteit. Deze gezinnen vormen 'een risicogroep'. "Het begint soms al in de vroegste jeugd." Doordat gemeenten meer zorgtaken onder hun hoede hebben, kunnen meer signalen worden opgepikt. Maar die info mag door privacywetgeving niet zomaar worden gedeeld. Nu worden alleen de meer ernstige zaken via het Veiligheidshuis opgepikt. Maar Veltman wil eerder kunnen ingrijpen.

Lees het hele artikel in het Eindhovens Dagblad van zaterdag of in de digitale krant.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement