Compleet wagenpark van verdachte mestvervoerder Wintelre in beslag

VIDEOWINTELRE - De politie heeft dinsdag het complete wagenpark van mesthandelaar Daas in Wintelre in beslag genomen. Dit gebeurde tijdens een grootscheepse actie, onder leiding van het Functioneel Parket.

Volledig scherm
Inval bij Daas in Wintelre. © Bert Jansen

Bij de actie waren tientallen medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie, de Voedsel- en Warenautoriteit en de douane betrokken. 

De man wordt verdacht van grootschalige mestfraude. Hij zou veel meer mest hebben verhandeld dan in de boekhouding werd verwerkt. Behalve van valsheid in geschrift en overtreding van de meststoffenwet wordt hij ook verdacht van het op grote schaal gebruiken van rode diesel in zijn vrachtwagens, veelvuldige overtreding van de arbeidstijdenwet en overbelading van trucks. 

Langs de kant 

Er werden 35 vrachtwagencombinaties en een aantal personenauto's in beslag genomen. Dit gebeurde niet alleen op het bedrijfsterrein aan de Groenstraat in Wintelre, maar ook op een aantal andere plekken in het land. Vrachtwagens van Daas werden langs de kant gezet. Chauffeurs van tientallen andere nog rijdende trucks werden gesommeerd om hun voertuigen aan de politie over te dragen. Ook werd een deel van de administratie van het mestbedrijf in beslag genomen. 

Volledig scherm
Inval bij Daas in Wintelre. © Bert Jansen
Volledig scherm
Inval bij Daas in Wintelre. © Bert Jansen

De inval begon 's morgens om 9.00 uur. Er zijn geen verdachten aangehouden. De actie vloeit voort uit een eerdere inval, in november 2016. Toen werd de ondernemer verdacht van mestfraude met een omvang van zo'n tien miljoen euro. 

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket, dinsdag ook aanwezig in Wintelre, loopt deze rechtszaak nog en is de hoogte van het bedrag dat justitie hem wil 'ontnemen' nog niet vastgesteld. De zaak dient op korte termijn, zo zei hij. 

Geen commentaar

De 44-jarige directeur van het bedrijf wilde gisteren geen commentaar geven op de actie. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement