'Dominator in Eersel hakt er in': van elf tot elf beuken op 180 beats per minuut

Video's
EERSEL - Het E3-strand In Eersel was zaterdag het hardcore-walhalla van Europa. 50.000 mensen hakten er op los.

Volledig scherm
EERSEL - Bezoekers Dominator © Jean Pierre Reijnen

Van tieners tot zestigers (!), van sexy, zonnebankbruine 'Barbies' en kale gabbers in trainingspakken tot punkers met hanenkammen: er zijn weinig festivals waar je zo'n diversiteit aan bezoekers ziet als op Dominator, het grootste en hardste dancefestival van Europa. De kleurrijke ravers komen uit heel Europa, aan de vlaggen te zien zelfs uit Korea en Brazilië.

Vijftigduizend bezoekers en al maanden uitverkocht. Op het affiche de crème de la crème van de internationale hardcore-scene zoals dj's Korsakoff, Miss K8, Partyraiser, Angerfist en afsluiter Mad Dog (Italiaan Filippo Calcagni uit Eindhoven), die vele duizenden mensen op de been kregen op de main stage, een van de acht podia.

Gemiddelde tempo? Tussen 160 en 200 bpm, beats per minute: hakken en beuken dus, van elf uur 's ochtends tot elf uur 's avonds. Omdat het altijd nog sneller kan is er ook een speciaal 'up tempo'-podium, met bijvoorbeeld frenchcore, waar veel alternatieve Zuid-Europeanen voor komen: relatief gevarieerde technogabber voor gevorderden, soms zo snel dat er nauwelijks op te dansen valt, zo lijkt het. Een Duitse, die helemaal uit haar dak gaat, bewijst dat het wél kan. Ich tanze nicht, ich eskaliere!, staat er op haar shirt. Een internationale frenchcore-held is Nederlander Dr. Peacock, die op Dominator niet ontbreekt.

Kind van de Duivel
Is de hitgevoelige hardstyle van Paul 'Kind van de Duivel' Elstak niet te soft voor Dominator? Welnee. De tent waarin hij draait puilt uit, en er buiten staat ook nog een massa te dansen.

Niet iedereen komt voor de acts. ,,Treden hier ook dj's op dan?'', grapt een jonge vrouw, die net in de duizelingwekkende attractie No Limit wil stappen. ,,Het gaat er gewoon om dat je hier bent."

De hele dag staan er rijen voor de merchandise-tent: de nieuwste outfits van het evenement zijn razend populair. Minder druk is het voor de bierpompen. ,,Dit is geen alcoholfeest", weet bezoeker Bram (21), die met een partybus uit Venray is gekomen. De Limburger is voor het eerst op het festival en kijkt z'n ogen uit. ,,Dit is echt een gebeurtenis, er is overal wat te zien. En bij iedere stage kun je wel een leuk dansje doen." Maar het is vooral de sfeer die hem aanspreekt. ,,Ik ging per ongeluk bij iemand op z'n voet staan. Zegt die gast 'sorry', tegen mij! Iedereen is zó poeslief."

Er is een grote verbondenheid onder bezoekers, weet Marcel (32) uit Vlissingen. ,,Je komt allemaal voor dezelfde muziek, en je kunt helemaal jezelf zijn. Niemand zal je hier raar aankijken." Zoals veel mannen staat hij in zijn blote bast te dansen. Maandag gewoon weer werken? Zeker, zegt de Zeeuw, die in het dagelijks leven booreilanden in elkaar last. ,,Of nee, dinsdag. Heb toch maar een dagje vrij genomen. Dominator hakt er wel in."

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen
Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen
Volledig scherm
Spaanse bezoekster met op haar billen de letters 'hardcore' tijdens Dominator Festival. © ED

Volledig scherm
Bezoeker Dominator Festival met shirt 'Hardcore Terrorist'. © ED
Volledig scherm
Dominator Festival. © ED
Volledig scherm
Bezoekers van Dominator Festival. © ED
Volledig scherm
Veel stevige borstkassen op Dominator Festival. © ED

Kempen