Volledig scherm
Luchtfoto van Eersel. © Ronald Otter

Eersel houdt in 2017 ruim 6 miljoen over

EERSEL-Eersel sluit het jaar 2017 af met klinkende financiële cijfers: de gemeente houdt ruim 6 miljoen over. De helft van dit overschot bestaat uit de verwachte winst die de gemeente maakt op verkoop van grond voor uitbreiding van industrieterrein Meerheide.

Dat de Kempengemeente onder aan de streep van gemeentelijke uitgaven en inkomsten in 2017 een dikke plus van ruim 6 miljoen euro mag noteren, is voor een groot deel te danken aan de winst die de gemeente verwacht te boeken uit grondexploitaties ten behoeve van de uitbreiding van industrieterrein Meerheide (genaamd Meerheide III) in Eersel, langs de A67. Dit blijkt uit de jaarrekening over 2017. Ook zijn er andere meevallers, zoals het vrijkomen van overgebleven gelden voor projecten, en opbrengsten uit anterieure overeenkomsten en gronden.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om het overschot onder andere te besteden aan een extra budget om incidentele kosten voor (toekomstige) huisvesting en integratie van statushouders te dekken. Ook zou er extra geld moeten gaan naar de verbetering van de kwaliteit van het buitengebied. Een deel van die 6 miljoen wordt wat het college betreft bestemd voor het opheffen en voorkomen van ontwikkelingsachterstanden bij kinderen (van 0 tot 12 jaar). De leden van de Eerselse gemeenteraad beslissen volgende week of zij akkoord gaan met de jaarrekening.