Volledig scherm
ANP

Eersel kiest voor waarnemend burgemeester (poll)

EERSEL - De Eerselse gemeenteraad geeft voor de komende jaren de voorkeur aan een waarnemend burgemeester. Zij zet hiermee de deur wagenwijd open voor een steviger samenwerking en een mogelijke fusie van de Kempengemeenten.

Procedure
Er was veel aftasten voor nodig, maar uiteindelijk konden de Eerselse partijen het eens worden over de procedure voor benoeming van een nieuwe burgemeester. Eersel geeft de voorkeur aan een waarnemend burgemeester die "de toekomst voor Eersel kan gaan uitstippelen", zoals Daan van den Broek van PvdA-GroenLinks het schetste. Die toekomst kan volgens de oppositiepartijen bestaan uit een hechtere samenwerking tussen de Kempengemeenten (Oirschot, Bergeijk, Reusel-De Mierden, Bladel en Eersel), maar ook een gemeentelijke herindeling werd nadrukkelijk als optie genoemd.

Samenwerking
De onvrede over de huidige samenwerking tussen de Kempengemeenten gaf bij de meerderheid van de raadsleden de doorslag om zich uit te spreken voor een waarnemend burgemeester als opvolger van burgemeester Anja Thijs, die in september volgend jaar met pensioen gaat. De coalitiepartijen geven aan dat alleen een Kempengemeente voldoende "tegenwicht kan bieden tegen de macht van de stedelijke regio",zoals Steven Kraaijeveld (VVD) het verwoordde. "We werken nu als Kempengemeenten allemaal op ons eigen eiland. Gezamenlijke afspraken komen we niet na."

Daarmee geeft Eersel - als eerste Kempische gemeente - een duidelijk signaal af dat zij openstaat voor een Kempenfusie. Al vonden de oppositiepartijen - die tegen de benoeming van een waarnemend burgemeester stemden - het eigenlijk nog te vroeg om deze keuze nu al te maken. "Laten we niet vooruitlopen op een herindeling. We hebben nu nog een betrokken burgemeester nodig in Eersel die dichtbij de gemeenschap staat," aldus Leon Kox van Eersel Anders.

Kempen