Volledig scherm
© Thinkstock

Eersel stopt met legale motorcrossritten

EERSEL - De Eerselse fracties zijn het roerend met elkaar eens: er moet een streep door de legale motorcrossritten in Eersel.

Met de georganiseerde crosstochten wilde de gemeente motorcrossers een legaal alternatief bieden voor het illegaal racen door de Eerselse bossen.

Geen effect
Maar de ritten hebben volgens de raad niet het gewenste succes in de strijd tegen het wildcrossen. Sterker nog, deze tochten leiden er volgens PvdA-GroenLinks toe dat meer motorcrossers naar de bossen van Eersel trekken. Bovendien zouden omwonenden in Wintelre - waar de legale ritten tot nu toe plaatsvonden - volgens Eersel Anders en PvdA-GroenLinks veel overlast hebben gehad van de off roadtochten. Fractievoorzitter Jos Heezemans van Eersel Anders: "De lasten komen nu geheel op ons bordje te liggen, aangezien veel naburige gemeenten deze ritten niet toestaan."

Geduld is op
Het college, met burgemeester Anja Thijs voorop, pleitte aanvankelijk voor samenwerking met buurgemeenten, zodat de tochten vaker en meer verspreid kunnen plaatsvinden. Daarnaast stelde het college voor eerst nog een evaluatie van de legale ritten af te wachten. Maar het geduld van de partijen met de crossers is op: de door PvdA-GroenLinks ingediende motie om de legale ritten een halt toe te roepen kreeg massale steun.

Pakkans miniem
Bovendien moet de handhaving in het buitengebied worden aangescherpt, vinden de fracties. Het college moest toegeven dat de pakkans nu miniem is.

Kempen