Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Eerselse rustplaats voorouders Jack van Gelder in ere hersteld

EERSEL - Een eeuwenoude verwaarloosde joodse begraafplaats in Eersel werd dankzij tv-programma Verborgen Verleden én Jack van Gelder aan de vergetelheid ontrukt. De laatste rustplaats is nu in ere hersteld.

Een stoet met onder anderen een joodse opperrabbijn en de burgemeester steekt de drukke Molenweg over. Het regent.  Auto's stoppen geduldig om de mannen met joodse keppeltjes te laten oversteken. Het is een fenomeen dat de Eerselnaren niet dagelijks te zien krijgen. De opmerkzame automobilist herkent in het gezelschap sportverslaggever Jack van Gelder. Weinige Eerselnaren zullen weten dat deze mensen deze woensdag op weg zijn naar een eeuwenoude joodse begraafplaats met een bijzondere geschiedenis, verscholen achter de bossen naast industrieterrein De Haagdoorn.

Het is een plek die door het tv-programma Verborgen Verleden in 2014 plotsklaps weer in de schijnwerpers werd gezet. In dit programma was Jack van Gelder hoofdrolspeler. Hij ontdekte in het programma dat de Noordhoek - de naam van het perceel waar de begraafplaats ligt - de laatste rustplaats van zijn voorouders is. Die rustplaats lag er al jarenlang verwaarloosd bij. 

In ere hersteld
De uitzending was voor de gemeente Eersel aanleiding om de begraafplaats in ere te herstellen. Woensdag werd die officieel heropend door burgemeester Anja Thijs en wethouder Chris Tönissen. Naast Jack van Gelder waren ook andere afstammelingen aanwezig van joodse voorouders die op de Noordhoek begraven liggen.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR) sprak over het belang om plaatsen als deze onder de aandacht te brengen van de nieuwe generatie, zeker met het oog op het opnieuw ontluikende antisemitisme. "Zo komt men te weten dat in Nederland al heel lang joodse gemeenschappen hebben gewoond, dat we er altijd al geweest zijn. Ook in kleinere plaatsen als Eersel. En dat we altijd goed wisten te integreren."

Het bosperceel was jarenlang nauwelijks herkenbaar als laatste rustplaats. In plaats daarvan bood het - diep verscholen achter het onopvallende groen - een troosteloze, naargeestige aanblik door betonnen paaltjes die er stonden en het roestige prikkeldraad dat er omheen gespannen was.

Eerselse joodse broers
Dat was misschien zo gebleven als de camera's van Verborgen Verleden niet langs waren gekomen. Duidelijk werd dat de twee Eerselse joodse broers Abraham Bloemhof en Jonas Goudsmit in de stamboom van Jack van Gelder voorkwamen. Zij kochten het bosperceel tussen 1792 en 1795 aan om er hun familieleden te kunnen begraven. Deze locatie werd later een geliefde plaats voor joden uit de regio (Bladel, Eersel, Bergeijk en Lommel), om er hun dierbaren de laatste eer te bewijzen. Na 1850 werd de begraafplaats niet meer gebruikt, omdat steeds meer joden uit de Kempen naar de steden trokken.

In overleg met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) - formeel eigenaar van het perceel - heeft de gemeente een houten omheining aan laten leggen. Ook is een informatiebord geplaatst met een beschrijving van de geschiedenis van de begraafplaats en de joodse Kempische gemeenschap in de zeventiende en achttiende eeuw.