Volledig scherm
Een bezoeker in een rolstoel hoeft op Dominator niks te missen © Nils Klöckner

Elke beat klinkt anders op hardcorefestival Dominator in Eersel

EERSEL - Boem boem boem. Voor een leek klinken hardcore en aanverwante dance-stijlen steeds hetzelfde. De liefhebber weet echter wel beter: er bestaat een immens scala aan stijlen en subgenres. Die komen aan bod tijdens Dominator Festival in Eersel.

Zoals gewoonlijk is Dominator, het walhalla voor liefhebbers van hardcore-dance aanstaande zaterdag op het E3-strand in Eersel, weer stijf uitverkocht. Een kijkje op ticketswap.nl, een website waar legaal kaartjes gekocht en verkocht kunnen worden: ruim 3.600 mensen zijn op zoek naar een kaartje, maar er worden er nul aangeboden.

Behalve mensen uit de Benelux, mengen Australiërs, Schotten, Italianen, Noren, Fransen, Zweden, Spanjaarden en zelfs Japanners en Koreanen zich tussen het publiek. Wat brengt hen naar Eersel toe? Hardcorekenner Marc Out: ,,Er is geen festival in Europa te vergelijken met Dominator. Eén keer per jaar komt de gehele scene bij elkaar. 50.000 man geven één dag lang vol gas op hun favoriete muziek. Dát is Dominator.”

Quote

Eén keer per jaar komt de gehele scene bij elkaar. 50.000 man geven één dag lang vol gas op hun favoriete muziek. Dát is Dominator.

Marc Out, voorheen ook wel bekend als DJ Outblast

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Tijdens de eindshow gaan er jaarlijks honderden vuurwerkpijlen de lucht in © Vincent van den Boogaard

Frenchcore
De naam van het genre doet vermoeden dat Frenchcore iets typisch Frans is. Niet per se waar, meent Out, al is het genre wel in Frankrijk ontstaan. Het genre kenmerkt zich volgens hem door het frequente gebruik van off-beat basslines. ,,Ook worden er grappige gimmicks gebruikt en is de flow heel herkenbaar.”

In area The Blades gaat het een versnelling hoger met dj’s als Death by Design, Le Bask (een Fransman!), Deathroar en Cyclon. De Nederlander Dr. Peacock, volgens Out dé frenchecorekoning, draait een set in area Marble of Miscreant.

Daar maken met name uptempo en industrial-dj’s de dienst uit. ,,We laten op die stage een blend samenkomen van beide genres, die elkaar beurtelings afwisselen. Uptempo is simplistisch, een snelle hardcorevariant en zeer populair op dit moment.” De muziek bevat volgens Out veel gimmicks en gekke sampletjes. Industrial klinkt duisterder en kent veel geluidsbewerkingen.

Op het E3-strand zijn zowel nieuwkomers als oudgedienden achter de draaitafels te bewonderen. Reeds gearriveerde artiesten als Angerfist, Party Raiser, Korsakoff, Evil Activities, Bodyshock en Miss K vertonen hun kunsten, maar er is ook ruimte voor groentjes als MC Livid, The Painkillers, Execrate en D-Frek. Voor hen wordt zaterdag in area Place of Plunder een dj-contest op poten gezet.

Iets verderop, op de mainstage, is vooral mainstream hardcore te horen. ,,Wat toegankelijkere hardcore met veel melodieën, zang en samplegebruik.” De meer populaire artiesten draaien hier voor 30.000 mensen.

Quote

Je kunt de genres niet letterlijk definiëren. Hardcore is een vrije muziek­soort. Dj’s zijn niet aan regeltjes gebonden; alles kan en mag

Marc Out

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Miss K8 treedt ook dit jaar op © Nils Klöckner

Early rave
Weer iets verderop, in de Wall of Wrath, zorgen oudgedienden als Darkraver, Paul Elstak, Panic en Neophyte voor de muziek. Zij maken early hardcore, ook wel early rave genoemd. Hardcore uit midden jaren negentig tot begin jaren 2000. Daar bestaat een grote groep liefhebbers voor. ,,Lekker beuken op ‘oude’ hardcore voor de oude heads”, zoals Out het verwoordt.

Mensen die het snelle en snoeiharde werk even zat zijn, kunnen terecht bij de area Depths of Desperados, waar voornamelijk muziek uit het genre rawstyle te horen is. ,,Een stoerdere vorm van hardstyle en een iets langzamere vorm van hardcore”, omschrijft Out die stijl. ,,Een hardcorevorm die zich de laatste jaren enorm ontwikkelt en in opkomst is.”

Heren als B-Front (uit Veldhoven), Radical Redemption en Warface bedienen op de stage aan het water de knoppen. ,,Het staat daar altijd ramvol. Het is na de mainstage het grootste podium.” Ook leuk: hoofdact DJ Mad Dog, die samen met Dave Revan de officiële Dominator 2017-anthem produceerde (zie hieronder), sluit het festival zaterdag af. De geboren Italiaan is sinds enkele jaren woonachtig in Eindhoven.

Terug naar Out, die benadrukt dat er voor de benoemde genres geen ‘vaste waarden’ zijn. ,,Je kunt de genres niet letterlijk definiëren. Hardcore is een vrije muzieksoort. Dj’s zijn niet aan regeltjes gebonden; alles kan en mag.”

Marc Out
Marc Out (41) uit Almere liet zijn sporen in de hardcorewereld na als DJ Outblast. In 2001 verscheen zijn eerste plaat Eardrumz. Out gaf optredens op dancefeesten als Masters of Hardcore, Sensation Black, Qlimax en Thunderdome. Recent nam hij afscheid als dj. Hij raakte vijftien jaar geleden betrokken bij evenementenorganisatie Art of Dance. Nu is hij daar actief als creative director en verantwoordelijk voor het creatieve concept van festivals als Dominator, Masters of Hardcore, Supremacy en Syndicate.

Afterparty
Voor de liefhebbers die er om 23.00 uur nog geen genoeg van hebben, vindt er in poppodium Effenaar nog een afterparty plaats.

De Dominator anthem van 2017 is geproduceerd door DJ Mad Dog en Dave Revan:

Volledig scherm
Dominator op het E3-Strand © Nils Klöckner