Volledig scherm
"Door de vele ronde vormen hebben we het onszelf niet gemakkelijk gemaakt" © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Els Aarts en Koen Kusters wonen 'tiny' in Eersel

EERSEL - Els Aarts en Koen Kusters wonen 'tiny'. Ze doen alles op slechts 21 vierkante meter. Duurzaam, goedkoop en vol vrijheid.

'Leg je jas maar op de trap", zegt Els Aarts. ,,Voor de kapstok moeten we nog iets verzinnen. Ik hang mijn eigen jas altijd in de auto." Ze gaat ons voor en start de rondleiding door hun nieuwe huis. Rechts de badkamer. Binnen twee stappen staan we in de moderne keuken. Els doet nog twee passen naar links. ,,En dit is de woonkamer. Met een groot raam en uitzicht op de schapen." Het is strak en modern. Maar ook klein. Piepklein. En dat is precies wat ze voor ogen hadden toen ze twee jaar geleden startten met de bouw van hun zogenoemde tiny house op wielen.

De opleveringsdatum werd een paar keer uitgesteld. ,,Door de vele ronde vormen hebben we het onszelf niet gemakkelijk gemaakt. Er waren niet veel voorbeelden dus het was flink pionieren", vertelt Koen Kusters, interieurbouwer van beroep.

Maar inmiddels is het jonge stel (33) redelijk gesettled. Op een paar dingen na; de zonnepanelen op het dak, een eet/salontafel en een helofytenfilter voor afvalwater, is hun droomhuisje van 21 vierkante meter af. Sinds kort bewonen ze officieel hun tiny house; een nieuwe woonvorm/ levensstijl die is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waarbij duurzaamheid en vrijheid centraal staan.

Tot aan het voorjaar 'kamperen' ze nog op het weilandje naast de bouwplaats, in het buitengebied van Eersel. Daarna verkassen ze voor onbepaalde tijd naar een nog onbepaalde plek. Het past bij de minimalistische levensstijl die ze voor ogen hebben. Een bedachtzaam zwervend bestaan.

Met slechts vijftien verhuisdozen betrokken ze eind 2017 hun zelfgebouwde paleisje op wielen. De rest van de huisraad werd verkocht of weggegeven. Koen: ,,We bleken 22 houten pollepels te hebben. Waarom weet ik niet. We hebben er 21 weggedaan." Els: ,,Ik lees graag maar heb alle boeken de deur uitgedaan. Als ik nu een boek heb gelezen, ruil ik het met iemand. En de e-reader is uiteraard een uitkomst."

Tekst loopt verder onder de foto

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Na de lange en intensieve bouwfase hebben ze nu meer tijd voor andere zaken. ,,Het is bijna lachwekkend hoeveel vrije tijd we ineens hebben", zegt Els, die zelf werkzaam is bij Waterschap Aa en Maas. ,,De schoonmaak duurt nog geen tien minuten. Omdat we bijna al onze spullen hebben weggedaan, hebben we ook niets om op te ruimen." Ter verduidelijking trekt ze een paar willekeurige lades en kastdeurtjes open. Ze blijken maximaal voor de helft gevuld. ,,Een mens heeft helemaal niet veel nodig. Wij niet althans."

Footprint

Een zo klein mogelijke ecologische footprint achterlaten, is een van de belangrijkste drijfveren voor het jonge stel om 'tiny' te gaan. Ze wekken zelf energie op, filteren hun eigen afvalwater, gebruiken biologisch afbreekbare producten, een composttoilet en stoken met een piepklein kacheltje op hout. De besparing op levensonderhoud is dan ook fors. Ze hebben geen hypotheek en nagenoeg geen energiekosten. Omdat ze geen vast woonadres hebben - wel een briefadres - betalen ze geen gemeentelijke belastingen. De interesse in hun kleine woonproject is groot.

Met zijn opgedane expertise helpt Kusters nu ook anderen bij de realisatie van een tiny house. En waar ze zelf over een jaar wonen? ,,Dat weten we nog niet. Over een paar maanden, als alle puntjes op de i zijn gezet, hakken we de knoop door. Niet alle gemeenten zijn al ingericht op deze nieuwe woonvorm en we moeten natuurlijk goede afspraken maken met grondeigenaren. We hebben een paar opties lopen, maar we willen het eerste jaar nog wel in de regio blijven. Op een mooi plekje, beetje landelijk en achteraf. We hebben echt niet veel nodig."

Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement