Volledig scherm
Zonne-akkers zoals deze zouden ook in de gemeente Eersel moeten komen. © Shutterstock

Gemeente Eersel gaat voor klimaat

EERSEL - Het tegengaan van de opwarming van de aarde staat hoog op de agenda in Eersel: het college stelt zichzelf in zijn nieuwe klimaatbeleid ten doel uiterlijk in 2030 energieneutraal te zijn. Tegelijkertijd spreekt de gemeente in het rapport zelf al haar twijfels uit of zij de ambitieuze doelstellingen kan halen.

Maar de opwarming van de aarde, het schaarser worden van grondstoffen en vermindering van de biodiversiteit maken het noodzakelijk zo snel mogelijk te handelen en hoog in te zetten, zo is het argument. De gemeente zelf moet daarbij het goede voorbeeld geven, door haar eigen gebouwen en bedrijfsvoering duurzaam in te richten.

Daarnaast wil zij haar burgers stimuleren om zelf een bijdrage te leveren aan een duurzamere gemeente. Agrariërs zouden zelf energie kunnen leveren door zonne-akkers en windmolens op hun land te plaatsen.

Tegels
De gemeente zelf wil het openbaar vervoer en fietsen aantrekkelijker maken. Inwoners zouden hun tuin plant- en diervriendelijker kunnen maken door tegels te verruilen voor groen. Eersel houdt de vinger aan de pols door resultaten te monitoren en bij te sturen.

Heel veel concreter werd het nog niet, zo bleek tijdens de commissievergadering over dit onderwerp. Tot onvrede van de fractie Kernbeleid, die vond dat de doelstellingen in het rapport onvoldoende specifiek en meetbaar waren geformuleerd. ,,We zijn bereid om te investeren in onze planeet. Maar we moeten weten hoeveel dat gaat kosten, zodat we zicht hebben op onze mogelijkheden”, aldus fractievoorzitter Henri Wijnands.

Te hoog
En waar in het rapport al concretere keuze werden gemaakt, waren die naar de mening van de VVD te voorbarig. Zo zette fractievoorzitter Dennis Hoffland vraagtekens bij de afvalinzamelingsmethode - scheiden bij de bron - waar de gemeente verder op in wil zetten. ,,Het is nog helemaal niet gezegd of dit de meest efficiënte methode is.”

D66 en Pvda-GroenLinks konden helemaal achter de torenhoge ambities van de gemeente staan. ,,Misschien is dit te hoog gegrepen. Maar ook als we de doelstellingen niet halen, dan hebben we toch grote stappen gezet”, aldus Frank de Lau (D66).

Kempen