Volledig scherm
© Thinkstock

Gemeente: 'Glasvezel buitengebied Eersel gaat er komen'

KNEGSEL - Het buitengebied van Eersel krijgt hoe dan ook glasvezel. Dat was de boodschap waarmee de gemeente de vertegenwoordigers van leefbaarheidsgroepen en dorpsraden woensdagavond antwoord gaf op de belangrijkste vraag.

Voordat het officieel zo ver is, moet de gemeente nog wel overeenstemming bereiken met de provincie en netwerkeigenaar Reggefiber. Ondanks deze concrete toezegging, maken de dorpsvertegenwoordigers zich nog steeds zorgen over het te lage aansluitpercentage en de communicatie richting inwoners.

Aansluitpercentage

Op het moment heeft ongeveer 35 procent van de ongeveer 950 huishoudens in categorie 2 zich aangemeld. Eerder is een ondergrens ingesteld van 50 procent. Reggefiber kampt daardoor met een tekort van zo’n twee tot tweeënhalve ton. Volgende week gaat de gemeente hierover in overleg met Reggefiber en de provincie. ,,We zijn nu al zo dichtbij, dit laten we niet meer schieten”, beloofde Gerrit Menting, afdelingshoofd dienstverlening van de gemeente. De bal ligt dus bij Reggefiber om dit risico te dragen. Om ervoor te zorgen dat het aansluitpercentage omhoog gaat en het tekort omlaag, worden een kleine vijfhonderd inwoners uit het buitengebied die in eerste instantie geen interesse toonden nogmaals gebeld.

Maatwerk

De dorpsvertegenwoordigers hadden zo hun eigen idee over het te lage inschrijfpercentage. Zo vond een van de aanwezigen dat de mensen het zelf hebben laten zitten. Daar werd dan weer fel op gereageerd met de constatering, dat het de inwoners niet duidelijk genoeg is gemaakt wat nu de concrete voordelen zijn van glasvezel. Hoe het verder gaat met categorie 3 kwam nog niet echt ter sprake. Menting kon hierover nog niet meer kwijt dan de boodschap ‘dat wordt vooral veel maatwerk’.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement