Landschapskunstenares Annet Bult
Volledig scherm
Landschapskunstenares Annet Bult © Judith Evertse

Gevlochten heggen als groen lint door kunstroute in Eersel

EERSEL - Gevlochten heggen moeten de wandelaar of fietser de weg wijzen langs de kunstwerken die onderdeel worden van een nieuwe kunstroute tussen Eersel en Eindhoven.

Fietsen door de Kempische bossen terwijl je regelmatig verrast wordt door hedendaagse kunstwerken en sculpturen. Het moet straks werkelijkheid worden met de ontwikkeling van een 24 kilometer lange kunstroute tussen de markt van Eersel en Eindhoven, die langs bestaande fiets-en wandelroutes voert. De gemeente Eersel heeft hiervoor- in de persoon van wethouder Ria van der Hamsvoord- het initiatief genomen, maar ook de gemeenten Eindhoven, Veldhoven en Waalre zijn bij dit project betrokken, evenals Waterschap de Dommel, en Staatsbosbeheer.

Het ontwerp voor het ‘groene lint’ door het landschap ligt al klaar: kunstig in elkaar gevlochten struiken en hagen gaan de beelden straks met elkaar verbinden. Het is een idee van kunstenares Annet Bult uit Amsterdam, die graag met ‘levend groen’ werkt. Later buigt een adviescommissie zich over de keuze voor de kunstwerken op de route.

Veilig heenkomen

De keuze van Bult viel op de heggen, omdat die zoveel meer functies kunnen vervullen dan alleen verbinden van de kunst. Voor wie de weg even kwijt is kunnen de hagen een vertrouwde strohalm worden. Ook komen ze de biodiversiteit ten goede. ,,Vogeltjes vinden er een veilig heenkomen in,”aldus de kunstenares.

Daarmee maakt de gevlochten heg haar comeback na een lange afwezigheid. Tot eind negentiende eeuw werden de ondoordringbare heggen volop gebruikt als afrastering. Maar met de komst van het prikkeldraad verloren ze hun nut: slechts een handjevol vaklieden beheerst nog het ambacht van heggenvlechten. Zij adviseren Bult nu bij het planten van de heggen. Later worden zij ook ingezet om vrijwilligers op te leiden tot nieuwe heggenvlechters.

Artikel gaat verder onder foto

Impressie waar de gevlochten heg gaat komen (De Run), met op de achtergrond ASML in Veldhoven.
Volledig scherm
Impressie waar de gevlochten heg gaat komen (De Run), met op de achtergrond ASML in Veldhoven. © Annet Bult

Die vrijwilligers moeten het onderhoud van de heggen op zich gaan nemen. Een speciaal opgerichte stichting voor de kunstroute houdt hierbij een vinger aan de pols. Vanuit de gemeenten wordt een ton aan subsidie bijgedragen, de rest van de kosten wordt waarschijnlijk gefinancierd uit fondsen en subsidies van onder andere Brabant C en private partijen.

High Tech Campus

De route loopt van de markt van Eersel naar de markt van Eindhoven. Onderweg komt de wandelaar onder andere langs Waalre, Steensel, industrieterrein de Run, de High Tech Campus en het Van Abbe Museum. Water vormt net als de heggen de rode draad: de Run, de Gender en de Dommel laten allemaal hun gezicht zien. Er wordt zo’n zes kilometer aan heg geplant. In 2018 komt hierbij eerst het Eerselse grondgebied aan de beurt, daarna volgen Eindhoven en Veldhoven.

In het ontwerp van de heggen komt de tegenstelling tussen de stad en platteland terug: in het buitengebied worden open heggen aangelegd, dichterbij de stedelijke omgeving veranderen die in dichte hagen.

Gevlochten heg die straks op de kunstroute van markt Eersel naar markt Eindhoven.
Volledig scherm
Gevlochten heg die straks op de kunstroute van markt Eersel naar markt Eindhoven.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement