Volledig scherm
Ashley met Shenaya, haar pasgeboren dochtertje. foto Peter Nicolai

Graphic | Aantal tienermoeders stijgt licht in Eersel, Gemert-Bakel en Helmond

EINDHOVEN/HELMOND - Het aantal tienermoeders is landelijk gezien wederom gedaald: op 1 januari 2016 telde Nederland in totaal 2.214 moeders van 19 jaar of jonger, ofwel 4,5 op de duizend meisjes. In 2015 waren dit er nog 2.579 (5,3 per duizend meisjes), blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van cijfers van het CBS. In Eersel steeg het aantal tienermoeders van 1,8 per 1000 meisjes naar 7,1 per 1000. Ook Gemert-Bakel en Helmond kenden een stijging.

In Waalre ging het aantal tienermoeders - meisjes van 15 t/m 19 jaar - omlaag van 8,4 naar 4,2 per 1000. Ook in Cranendonck en Best daalde het aantal. Daarbij gaat het overigens steeds om lage aantallen; zo steeg het aantal tienermoeders in Helmond van 14 naar 15.

Provincies
Flevoland telt relatief de meeste tienermoeders. Op 1 januari 2016 hadden er per duizend meisjes van 15 tot en met 19 jaar acht een kind. Ook in Zeeland (6,2 op de duizend meisjes), Limburg (5,4) en Groningen (5) lag het relatieve aantal tienermoeders boven het landelijk gemiddelde. Van de grootste gemeenten valt vooral Rotterdam op: op 1 januari vorig jaar telde de Havenstad per duizend meisjes zo'n 12 tienermoeders. Gekeken naar herkomst valt op dat onder meisjes van Antilliaanse en Arubaanse afkomst tienerzwangerschap aanzienlijk meer voorkomt dan in andere groepen.

Uit een eerder gepubliceerde analyse van het CBS blijkt dat het geboortecijfer onder tieners in Nederland tot de laagste ter wereld behoort.

Bekijk de aantallen in jouw gemeente op de interactieve graphic hieronder:

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement