Volledig scherm
De museumtuin van het Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel. © Jurriaan Balke

Groen licht voor onderzoek toekomstplannen Kempenmuseum in Eersel

EERSEL - De Eerselse raad is akkoord gegaan met een haalbaarheidsonderzoek naar de toekomstplannen van Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Hiervoor wordt een budget van 25.000 euro beschikbaar gesteld. Het museum wil gaan uitbreiden en vernieuwen om meer bezoekers te trekken.

Eerder twijfelden de fracties nog of zij in de hoge ambities van Kempenmuseum De Acht Zaligheden moesten meegaan. 

Het museum wil het toonaangevende centrum voor culturele historie worden in de regio, en daarnaast de bezoekersaantallen laten groeien van 13.000 bezoekers nu tot 20.000 in 2023. Daarvoor is volgens het bestuur een uitbreiding en verbouwing van het pand, én een vernieuwing van het museumconcept nodig. 

Tevens wil het museum een coördinerende rol gaan vervullen in het beheer en inventarisatie van het Kempische erfgoed. Hiervoor moet de samenwerking met culturele maatschappelijk organisaties, andere musea en bedrijven versterkt worden. Dit valt te lezen in een nieuwe ontwikkelingsvisie die het Kempenmuseum opstelde.

Quote

We willen als Eersel toeris­tisch aantrekke­lij­ker worden. Cultuurhis­to­rie is hierbij één van de belangrij­ke pijlers.

Ria van der Hamsvoord, Wethouder

Ook zou het aantal personeelsleden op de loonlijst van het museum moeten groeien om de toekomstplannen te realiseren. Een uitbreiding met 2 fte is daarvoor nodig, zo stelt het bestuur.

Toerisme

Het college wil onderzoeken of deze plannen realistisch en haalbaar zijn, en heeft hierin nu tóch de goedkeuring van de raad gekregen. ,,We willen als Eersel toeristisch aantrekkelijker worden. Cultuurhistorie is hierbij één van de belangrijke pijlers. Er zijn hier combinaties (mogelijkheden voor samenwerking, red.) in te maken. Met de studie weten we of hier kansen liggen voor de toekomst," aldus wethouder Ria van der Hamsvoord.

In het onderzoek zal onder andere een overzicht worden gegeven van de benodigde (eenmalige) investeringen. Het museum heeft al aangegeven enkele van die investeringen voor eigen rekening te willen nemen. De wethouder wil de studie nog in 2018 uitvoeren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement