Volledig scherm
Toeristendagen in Eersel. © Tom Valstar

Hommeles rond de Toeristendagen in Eersel, vrijwilligers aan de kant gezet

EERSEL - Stichting Promotie Eersel (SPE) heeft de stekker getrokken uit de samenwerking met de vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor de Toeristendagen in Eersel. De stichting heeft een bureau in de arm genomen om de organisatie van dit evenement over te nemen. De vrijwilligers voelen zich aan de kant gezet. ,,Een bak aan ervaring wordt nu weggegooid.”

De vele bezoekers die de marktkramen van de Toeristendagen afstruinden hebben er waarschijnlijk nooit erg in gehad, maar het rommelt al twee jaar binnen de gelederen van dit populaire evenement. Dit heeft geresulteerd in het gedwongen vertrek van de werkgroep die de organisatie van de Toeristendagen al 34 jaar op zich neemt.

De zes vaste vrijwilligers zijn hevig teleurgesteld dat hen door de SPE de wacht is aangezegd. ,,Dit evenement voelt als ‘ons kindje’. We zouden graag in gesprek gaan om te kijken of we hier weer bij betrokken kunnen worden. Een bak aan ervaring en kennis wordt weggegooid,”aldus Tinus Maes, lid van de werkgroep.

Stroef

De SPE lijkt echter voet bij stuk te houden. ,,We hebben afscheid moeten nemen van elkaar, en dat is niet leuk. Maar de communicatie verliep dermate stroef dat we deze beslissing hebben moeten nemen,” aldus Dion van Bavel, voorzitter van de SPE.

De SPE werd twee jaar geleden eindverantwoordelijk voor het driedaagse evenement, dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Daarmee kwam de werkgroep die de Toeristendagen voor haar rekening nam onder auspiciën van deze stichting. De SPE zou voornamelijk faciliteren, en financieel garant staan met enkele duizenden euro’s per jaar. De werkgroep bleef verantwoordelijk voor de uitvoering van het evenement.

De wrijvingen ontstonden in de ogen van Maes toen de SPE zich - volgens de vrijwilliger tegen de afspraken in - ging bemoeien met taken van de vrijwilligers, zoals het regelen van de muzikale omlijsting. Ook het feit dat de stichting niet in overleg wilde over haar financiële verantwoording wekte de nodige wrevel bij de werkgroep.

Ergernis

De leden staken hun ergernis hierover niet onder stoelen of banken, wat weer in het verkeerde keelgat schoot van de SPE. ,,We hebben het nooit een probleem gevonden dat de werkgroep met kritiekpunten kwam. Maar de manier waarop ze dat deden was vaak te fel, en de kritiek kwam te laat,” aldus Van Bavel.

De SPE heeft nu een professioneel bureau aangetrokken om de organisatie van de Toeristendagen over te nemen. Van Bavel benadrukt dat de opzet van het evenement onder de nieuwe organisatie 'in grote lijnen' hetzelfde zal blijven. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement