Volledig scherm
Oscar Heesterbeek (l) en Ad van de Ven zijn vrijwilligers van KempenEnergie. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Hout stoken thema eerste Energiecafé van KempenEnergie in Eersel

EERSEL - Steeds meer mensen weten het energieloket van KempenEnergie naast de Rabobank-vestiging in Eersel te vinden. Een tiental vrijwilligers geeft hier voorlichting over het energiezuinig maken van huizen.

Het gaat dan over isoleren, zonnepanelen en manieren om de woning te verwarmen. Ad van de Ven: ,,Wij zijn geen adviesbureau, maar meer een gids. We wijzen mensen de weg en nemen ze aan de hand om een bewuste keuze te kunnen maken. Het gaat ons om voorlichting geven, we zijn niet commercieel. Dat wordt na vier jaar nog steeds wel eens gedacht. We zijn ideëel en maatschappelijk betrokken.”

KempenEnergie is er voor de hele Kempen. Toch komen de meeste belangstellenden nu uit Eersel en Bergeijk. Van de Ven: ,,We willen meer naar de mensen toe. Daarom zijn we bezig om een loket op te zetten in de Bladelse bibliotheek. Dat is dan dichter bij voor de mensen uit Reusel en Oirschot. Daar zoeken we nog vrijwilligers voor.”

Tochtige huis
De bezoekers van het loket zijn heel divers. Oscar Heesterbeek: ,,Het zijn zowel starters op de woningmarkt als mensen die hun oude tochtige huis willen isoleren. Jongeren en ouderen.”

Wie lid wordt van de vereniging, krijgt naast informatie ook een energiescan en korting op aangeboden cursussen. Om de leden meer te binden en een platform te zijn om informatie uit te wisselen, wordt woensdag 22 maart gestart met het Energiecafé. Van de Ven: ,,Er is ruimte voor informatie, ontmoeting, discussie en gezelligheid, telkens rond een thema. De avonden zijn op de eerste plaats voor leden, maar ook andere belangstellenden zijn welkom.”

De eerste avond houdt Corné Martens van Duurzame Oplossingen uit Breda een korte presentatie. Hij zal het hebben over de voordelen van hout stoken maar ook over de voorwaarden om dit milieuvriendelijk te doen. De avond in lunchcafé DIT, Nieuwstraat 72 in Eersel, start om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Kempen