In Eersel ontvoerde baby Hannah was uit huis geplaatst vanwege mishandeling

VIDEOEERSEL - Baby Hannah, die maandagochtend even na 9.00 uur in Eersel is ontvoerd door haar biologische ouders, was uit huis geplaatst vanwege vermoedens over mishandeling.

In oktober vorig jaar werden bij het meisje gebroken ribben, een gebroken enkel en meerdere blauwe plekken geconstateerd en haar ouders werden aangehouden voor mishandeling. Dat staat in uitspraken van de rechtbank in Den Bosch over het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming om de baby uit huis en onder toezicht te plaatsen.

Voor het letsel was geen medische oorzaak. Wie het heeft veroorzaakt is voor zover bekend nog niet vastgesteld. De beide ouders ontkennen dat ze het kindje hebben mishandeld.

Zoektocht

De politie is een Team Grootschalig Opsporing gestart en er is een Burgernet-melding en een Amber Alert uitgegaan. De politie zegt vooralsnog geen idee te hebben waar Hannah is. Over de veiligheid van het meisje maakt de politie zich ernstige zorgen. De zoektocht naar het baby'tje gaat ook maandagavond verder. De politie zegt dat tientallen reacties en tips van burgers worden nagelopen.

De ouders waren eerder in het nieuws omdat zij een spoor van oplichting, verduistering en bedreiging veroorzaakten in de regio. De politie roept de ouders op zichzelf te melden.

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Is het uniek dat een baby bij de ouders wordt weggehaald?

Volgens Jeugdbescherming Brabant komt het 'met enige regelmaat' voor in Brabant dat een jonge baby bij de ouders wordt weggehaald. Dat zegt woordvoerder Bregje Schouteren-Suurland, zonder specifiek op deze zaak in te kunnen gaan. "Om kinderen in bescherming te nemen tegen hun ouders, kiest de kinderrechter meerdere malen per jaar voor deze zware maatregel."

Jeugdbescherming Brabant noemt het een zware maatregel, 'die de intensieve relatie tussen ouder en kind, al dan niet tijdelijk, verbreekt'. Volgens Schouteren-Suurland kan het soms niet anders dan dat een pleegouder de verzorging van het kind moet overnemen.

Jeugdbescherming Brabant kent zelfs gevallen dat een ongeboren baby niet opgevoed mocht worden door de ouders. Dit gebeurt alleen als de veiligheid van het kind in het geding is. Het kan gaan om ouders met een verslaving of, zoals in dit geval, als er vermoedens zijn dat het kind mishandeld is.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement