Volledig scherm
© Tubantia

Inbreker uit Duizel moet eerst afkicken van zware ghb-verslaving

DEN BOSCH - Een rechtszaak tegen Rudy P. uit Duizel is uitgesteld tot oktober. De man moet eerst af van zijn zware ghb-verslaving, betoogde advocaat Frank van Rijthoven en de rechtbank was het daar mee eens.

De geboren Eindhovenaar (34) werd in januari opgepakt nadat hij in drie dagen drie maal had toegeslagen, in Duizel, Eersel en Hapert. Hij stal een scooter, een motor, onderdelen, tuingereedschap en een telefoon; meestal uit tuinhuisjes en schuurtjes. Die drie keren is hij gefilmd. Het Openbaar Ministerie had nog twee voorwaardelijke straffen openstaan want de inbraken vonden plaats in zijn proeftijd. Ook lag er nog een zaak waarbij hij te recyclen computeronderdelen uit een container had gevist.

In de rechtbank zaten benadeelden klaar met schadevergoedingseisen. Maar tot hun verontwaardiging vroeg Van Rijthoven uitstel van de zaak. Zijn cliënt is zwaar verslaafd en bij toeval kon hij komende week terecht bij Novadic/Kentron. Zonder een behandeling hadden de instanties weinig hoop op verbetering. En als hij eerst de gevangenis in zou moeten, was zijn behandelplaats vergeven en dreigde een wachtlijst, bepleitte de raadsman. Hij wilde hem eigenlijk meteen op vrije voeten, zodat P. huishoudelijke zaken kon regelen, zijn woning en uitkering zeker stellen en 'kleren kopen'.

Pluspunten

De officier van justitie snapte dat de behandeling pluspunten gaf maar anderzijds moet het recht gewoon zijn loop hebben. ,,De verdenkingen zijn niet wereldschokkend, maar voor de slachtoffers wel bijzonder rotte feiten." Dat  er van alles dreigde mis te lopen in 's mans leven is jammer, maar dat risico nam hij toen hij de spullen overal wegnam.

Quote

De verdenkin­gen zijn niet wereld­schok­kend, maar voor de slachtof­fers wel bijzonder rotte feiten.

Officier van Justitie

De rechtbank trok zich geruime tijd terug en besloot de behandeling bij Novadic/Kentro toe te staan. Eerder vrij om te winkelen zit er echter niet in, dat en de administratieve dingen kunnen ook andere mensen voor hem doen. De zaak komt in oktober opnieuw voor. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement