Een lachende Wout Verbeek passeert als eerste de finish in Duizel
Volledig scherm
Een lachende Wout Verbeek passeert als eerste de finish in Duizel © Ad Adriaans

Inwoners van Duizel genieten op kermismaandag van Ronde van Duizel

DUIZEL - Het leven van veel inwoners van Duizel speelde zich maandag af in hun voortuin. Vanuit tuinstoelen genoten ze van de langsrazende deelnemers aan de Ronde van Duizel. Met koffie, bier en zoutjes binnen handbereik.

“Op kermismaandag zitten we altijd bij ome Piet en tante Sjaan”, zegt een nichtje van Piet Rombouts (79). Zeker twaalf familieleden vinden kort na het middaguur een plaatsje op de oprit van de woning aan de St. Janstraat. Het is kermis in het dorp, en vandaag vindt de zestigste editie van de Ronde van Duizel plaats. Piet Rombouts was er zestig jaar geleden al bij. “Het was toen nog een dikke bandenrace. Ik eindigde op de vijfde plaats”, weet hij nog. Sinds 21 jaar fietst hij twee tot drie keer per week in groepsverband. Dan rolt hij zijn broekspijp omhoog en toont een litteken. “Sinds ik drie jaar geleden een nieuwe knie kreeg, gaat het fietsen beter dan ooit”, glundert de krasse Duizelnaar.

Tekst gaat verder onder de foto

Eddy Boereboom nam deel aan de Kempencup Duizel
Volledig scherm
Eddy Boereboom nam deel aan de Kempencup Duizel © Ad Adriaans

Fietsvrienden
Maandag laat hij de tweewieler staan en bekijkt vanuit een tuinbank de verrichtingen van zijn zoon Joep. Met enkele fietsvrienden is Joep vanuit Eindhoven naar Duizel gekomen om deel te nemen aan de strijd om de Kempencup. In tien dorpen in de Kempen kunnen punten worden behaald voor het klassement. “De deelnemers aan de Kempencup zijn serieuze recreanten”, typeert Eindhovenaar Gido Crutzen het deelnemersveld terwijl hij een transponder op de voorvork van zijn fiets bevestigt. Elke woensdagavond rijdt hij met een groep een vaste ronde van zo’n zestig kilometer. Eind juni drukte hij in Luyksgestel als eerste zijn wiel over de streep. “Ik had één wens. Eén keer het podium halen en één keer de bloemen krijgen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Piet Rombouts kijkt vanaf zijn oprit de renners na.
Volledig scherm
Piet Rombouts kijkt vanaf zijn oprit de renners na. © Ad Adriaans

Startnummer
Eddy Boerboom kreeg het veelbelovende startnummer 1 uitgereikt. Maar schijn bedriegt. De Eerselnaar was zaterdag op de kermis een weddenschap aangegaan dat hij minimaal drie ronden van elk twee kilometer in het peloton zou meefietsen. “Ze gingen 47 kilometer per uur, dat kon ik geen zes kilometer volhouden. Tot het kapelleke kon ik ze bijhouden”, vat hij nog tijdens de wedstrijd zijn poging samen. De wedstrijd wordt uiteindelijk met overmacht gewonnen door de leider van het klassement: Wout Verbeek uit Neerpelt. Piet Rombouts ziet zijn zoon eindigen op een mooie vijfde plaats. Gido Crutzen komt als negende over de meet. Op 14 augustus volgt nog de Ronde van Steensel waarna op 2 september in de Weebosch het eindklassement wordt opgemaakt.          

LEES OOK:
Bosman wordt na nieuwe zege bekende wielernaam in Duizel