Volledig scherm
Hein Klaasen presenteert zijn biologisch melkveebedrijf aan leden van de Landcoöperatie.

'Je moet als boer ook iets doen waar de burger interesse in heeft'

KNEGSEL - 'Boer en burger, natuurlijk samen', is de slogan van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze. Zondagmiddag liet een aantal leden en andere belangstellenden zich bijpraten over de stand van zaken van de jonge coöperatie.

Doel van de in november 2016 opgerichte coöperatie is een duurzame gebiedsontwikkeling van het Dal van de Kleine Beerze dat zich uitstrekt tussen Oostelbeers en Vessem. Boeren, burgers en ondernemers kunnen een certificaat kopen waarmee ze mede-eigenaar worden van het gebied en inspraak hebben over de ontwikkeling ervan. Van de opbrengst van de certificaten koopt de coöperatie de gronden van de provincie, de huidige eigenaar. Boeren kunnen deze gronden pachten waarbij ze moeten voldoen aan criteria als duurzaam bodembeheer en bijdragen aan biodiversiteit en landschapskwaliteit. Bijna tachtig hectare grond is inmiddels verpacht aan acht pachters.

Hein Klaasen uit Knegsel is een van hen. Zondag was de biologisch melkveehouder gastheer van de Landcoöperatie. "Ik had grond nodig, zodoende werd ik lid van de coöperatie. De basis van landbouw is goed met de grond omgaan. Dit is dé manier om grond uit de intensieve teelt te houden."

Er zijn op dit moment dertig certificaten verkocht. Zondag werden er twee uitgereikt. Eén daarvan was voor de heer Smulders uit Hoogeloon. Hij kocht het voor zijn kleinzoon. De doelstelling van de coöperatie spreekt hem wel aan. "Je moet als boer ook iets doen waar de burger interesse in heeft." Het initiatief trekt inmiddels de aandacht tot ver over de landsgrenzen.

Kempen