Volledig scherm
© ANP XTRA

Joyce bedreigd voor uitlatingen van naamgenoot over Nouri op Facebook

EERSEL - Jezelf opsluiten in huis, omdat je bedreigd wordt voor foute uitlatingen die op Facebook zijn geplaatst door een naamgenoot en de politie die niet in staat is om het aan te pakken. Het gebeurde Joyce Saleming uit Eersel.

Dwarsfluitlerares Joyce Saleming (42) uit Eersel kan er nog niet over uit: dat haar dit nou overkomt. Ze is bewust nooit lid geworden van Facebook en waarschuwt haar kinderen altijd om er niets persoonlijks op te plaatsen. En nu wordt juist zij bedreigd omdat een naamgenoot op haar Facebook-pagina hatelijke opmerkingen heeft geplaatst over Nouri de jonge, zwaar zieke Ajax-speler.

Bedreigingen
Fuck Nouri verscheen er donderdag op die pagina. Dat viel bij veel Facebookgebruikers zo verkeerd dat iemand haar adres en telefoonnummer opzocht op Google en op Facebook plaatste met de bedoeling haar een lesje te leren.  En dat was precies wat gebeurde. Talloze malen werd Joyce Saleming uit Eersel gebeld met bedreigingen als 'wij weten jou wel te vinden' en 'dit weekend is het Dominator, wij komen wel even langs'. 

Niemand had door dat de Facebook-uitlatingen niet afkomstig waren van deze Joyce Saleming maar van een ver familielid met dezelfde naam. „Er zijn er, voor zover ik weet, maar twee in Nederland met die naam en mijn adres is makkelijk te vinden op internet, omdat mijn bedrijf staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel", legt Joyce uit. „Bij de eerste telefoontjes, wist ik niet wat me overkwam. Ik begreep niet waar het over ging. Maar toen belde er een vrouw die me vroeg waarom ik mij op Facebook zo uitliet over die voetballer. Toen pas viel het kwartje." 

Opgesloten in huis
Joyce en haar man wilden vrijdag aangifte doen bij de politie. „Maar die hadden het druk en vroegen ons na het weekend terug te komen. Ze adviseerden ons om de telefoon niet meer aan te nemen, maar wel de nummers van de bellers te noteren. Mijn man heeft al die bellers een app gestuurd met de uitleg." Ondertussen zat het gezin met twee kinderen opgesloten in huis. „Je weet niet wat er kan gebeuren. Misschien komen ze wel langs met een groep van de harde kern Ajaxsupporters. We hebben voor de zekerheid onze auto weggezet. Aan de kinderen hebben we gevraagd of ze liever bij opa en oma wilden slapen. Maar die wilden graag bij ons thuis blijven."

Lees verder onder het Facebook-bericht

Vrijdag plaatste haar man Louis op Facebook een bericht (zie hierboven) met het verzoek om dat te delen, waarin hij uitlegt dat zijn Joyce een andere is dan die zich over Nouri uitlaat op Facebook. Ook is Joyce inmiddels tegen wil en dank lid van Facebook. „Ik heb tegen mijn principes in een Facebook-account moeten aanmaken om met mijn foto te bewijzen dat het echt niet om mij gaat. Dat is toch van de zotte."

Psychische schade
Haar naamgenoot neemt ze niets kwalijk. „We leven in een vrij land. Ze mag zeggen wat ze wil, ook al ben ik het er absoluut niet mee eens. Waar ik wel kwaad op ben is degene die mijn contactgegevens, zonder na te denken, op Facebook zet. Deze persoon heeft er blijkbaar absoluut geen idee van wat voor schade hij heeft aangericht bij ons, met name psychisch. Dat de emoties bij Ajax-supporters hoog zijn opgelopen met dit soort uitlatingen kan ik me voorstellen. Maar mensen dan vervolgens telefonisch te gaan bedreigen, is een stap te ver. 

Sluit ramen en deuren
„Wij hopen dat de politie maandag de gelegenheid heeft hier serieus naar te kijken. Het verbaast ons dat er geen speciaal team is dat zich bezig houdt met dit soort praktijken. Met adviezen als 'sluit uw ramen en deuren' is dit soort bedreigingen niet op te lossen", benadrukt Joyce. „Bedrijven zijn in het kader van de Wet Datalekken verplicht melding te doen van verlies of publicatie van persoonsgegevens bij de Autoriteit Persoonsgegevens, terwijl diezelfde gegevens op social media blijkbaar gewoon mogen worden verspreid. Wij vertrouwen  er op dat de plaatser van onze gegevens actie mag verwachten van de politie. Maandag zullen we het horen."

Kempen