Volledig scherm
Karin Bierens geeft leiding aan 'Kempenlef'. © FotoMeulenhof

'Kempenlef' voor oudere die thuis wil blijven wonen

EERSEL - De zorg verandert snel. Van ouderen wordt verwacht dat ze langer thuis wonen. Daar hoort wel ondersteuning bij.

'Kempenlef', die naam heeft het project waar Karin Bierens uit Eersel leiding aan geeft, niet voor niets gekregen. ,,We willen echt lef tonen, daarom staan we ook open voor ideeën van buiten."

Acht organisaties en bedrijven zijn de dragers van Kempenlef. Waar het om gaat, is hoe ouderen te helpen die op zichzelf willen blijven wonen, maar die toch enige vorm van ondersteuning kunnen gebruiken.

Die acht zijn het Summa College, de RSZK, Simac, de TU/e, de Rabobank, de gemeenten Bergeijk en Bladel en tot slot de corporatie 'Slimmer Leven 2020'. ,,Het is een gevarieerd gezelschap, maar de deelnemers willen allen een bijdrage leveren. Ook willen we graag van elkaar leren", zegt Bierens. Het project loopt sinds de zomer.

Verandering

De zorg verandert snel en ingrijpend. De verzorgingshuizen verdwijnen. Van ouderen wordt verwacht dat ze langer thuis wonen. Dat willen ze ook, maar soms hoort daar ondersteuning bij, weet Bierens. Kempenlef heeft meerdere doelen. Een ervan is het leggen van slimme verbindingen tussen de mogelijkheden en de gebruikers. ,,Je kunt je afvragen wat de groep nodig heeft. Soms zijn er mensen die iets slims bedenken. Hoe krijg je dan het ene bij het andere?"

Kempenlef kijkt verder hoe gemeenten dementievriendelijk kunnen worden. Een onderdeel daarvan is hoe mantelzorgers te steunen. Dat kan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van slimme woonconcepten, een onderzoek dat loopt bij de TU/e. In Bladel leeft het idee een slimme wijk te ontwerpen. Ook werkgevers kunnen een rol spelen. ,,Een op de vijf mensen is mantelzorger", zegt Bierens. ,,Bedrijven zouden zich hier bewust van moeten zijn. Iemand die overbelast is, valt na een tijd uit. Dan ligt het probleem ook bij het bedrijf."

Werkgelegenheid

Tot slot creëert het project extra werkgelegenheid. ,,Tussen de huishoudelijke hulp die komt poetsen en de verzorgende die zorg verleent, zit nog een gat. Hoe regelt iemand zijn boodschappen? Wat kun je met al die informatie als je de dokter bezoekt? Hoe ga je om met een tablet? Summa College heeft daar een opleiding voor ontwikkeld. We brengen dat nu met studenten in praktijk."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement