Volledig scherm
Carnaval 2018 in Wintelre © Ad Adriaans

KOK Wintelre dringend op zoek naar versterking

WINTELRE- Na een jarenlange inzet voor carnaval in Wintelre houdt een kwart van het orgaan dat het zottenfeest organiseert er mee op. Het K.O.K. heeft dringend versterking nodig.


,,We willen op tijd ingrijpen voordat over een paar jaar in de krant staat dat het carnaval hier op zijn gat ligt", zegt Joop van de Ven. 28 jaar zette hij zich in voor de viering van carnaval in zijn dorp. Samen met twee anderen stopt hij er nu mee. Van de twaalf vrijwilligers resteren er nog negen. 

Quote

We willen op tijd ingrijpen voordat over een paar jaar in de krant staat dat het carnaval hier op zijn gat ligt.

Jop van de Ven, K.O.K. Wintelre

Organiserend comité

Het K.O.K. ontstond in de jaren zestig toen carnaval langzaam op gang kwam in het dorp. Gaandeweg zat er vanuit elke buurtschap iemand in het K.O.K. Verdeeld in commissies zorgen de leden voor een goed verloop van het tonpraten, de grote optocht, de kinderoptocht en -middag, de 55-plusmiddag en het uitbrengen van de carnavalskrant. Ook tekent het K.O.K. voor de fotozoektocht op Koningsdag.
,,Wij zijn een organiserend comité en geen carnavalsclub. Op veel dorpen zie je zo'n organisatie niet", weet Mandy Wilting. 

Buurtschappen

Carnaval leeft enorm in het dorp, weet de Wintelrese die sinds zes jaar mede de kinderoptocht en -middag organiseert. ,,Zes jaar geleden deden er 40 kinderen mee aan de optocht, vorig jaar was dat aantal opgelopen naar 123. Van de negen buurtschappen namen er acht deel aan de grote optocht." Van de Ven zorgde jarenlang voor een goede bezetting en verloop van de tonpraatavonden. ,,We zijn financieel gezond. Met het tonpraten hadden we twee avonden een volle zaal. Het zou heel erg jammer zijn als het kapot gaat."

 Jonge aanwas

Al enkele jaren speelde hij met de gedachte om plaats te maken voor liefst jonge aanwas. ,,Ik kan wel zeggen: ik blijf nog een jaar, maar dan hebben we nog geen jongeren in het K.O.K." Oproepen in het dorpsblad, de carnavalskrant en tijdens het tonpraten leverden nog geen concrete aanmeldingen op. Het gevolg is dat de werkdruk op de overblijvers te groot wordt. Van de Ven: ,,Het jongste lid loopt al tegen de vijftig. Verschillende leden hebben al aangegeven dat ze het ook geen jaren meer blijven doen ."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement