Volledig scherm
Oud-hoofdonderwijzer Louis van Loon (98) © Theo van Loon

Louis van Loon (1919-2017) uit Wintelre: bevlogen actievoerder én verhalenverteller

NECROLOGIEWINTELRE - Hij stond landelijk volop in de schijnwerpers met zijn actie om de biljarttafel terug te krijgen in zorgcentrum Groenendaal in Vessem, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Maar voor de meeste mensen in Wintelre was ‘mister’ Louis van Loon bekend als hoofdonderwijzer van de vroegere Sint Aloysiusschool. De geboren Wintelrenaar overleed afgelopen weekend op 98-jarige leeftijd.

Voor Van Loon was al jong duidelijk dat zijn roeping in het onderwijs lag. Hij was de enige in het boerengezin van acht die mocht gaan studeren, aan de kweekschool. Aan het begin van de oorlog kon hij eindelijk aan de slag, eerst als invaller en later als leerkracht en hoofdonderwijzer aan de Sint Aloysiusschool in Wintelre.

Voor de klas ontwikkelde Van Loon zich als geliefd verhalenverteller: met name de oorlog was een populair onderwerp. ,,Veel had hij zelf meegemaakt. Zo hingen de kinderen aan zijn lippen als hij vertelde over de parachutisten die in Wintelre waren geland, op weg naar Arnhem,”herinnert jongste zoon Theo zich.

Liefde

De liefde voor het onderwijs bracht vader Louis over op zijn kinderen: meerdere van zijn acht kinderen werden later ook leerkracht of docent. Voor zijn team was Van Loon een steun en toeverlaat, aldus oud-collega Sjef Hems. ,,Als hoofdonderwijzer stond hij altijd pal achter zijn leerkrachten.”

Quote

Als hoofdonder­wij­zer stond hij altijd pal achter zijn leerkrach­ten

Oud-collega Sjef Hems

Toch waren het niet zijn verdiensten in het onderwijs waarmee hij- in bredere kringen-de grootste bekendheid verwierf. In de herfst van zijn leven-op zijn 96ste-kwam Van Loon landelijk in het nieuws toen hij met grote bevlogenheid actie voerde voor de comeback van een biljarttafel in zorgcentrum Groenendaal in Vessem. Hier had hij een jaar eerder-niet lang na het overlijden van zijn echtgenote Betsy- zijn intrek genomen. De actie had succes: de bewoners konden niet lang daarna weer genieten van hun groene laken. ,,Biljarten was zijn lust en zijn leven geworden na zijn pensioen. Het deed hem goed dat de bewoners allemaal achter hem stonden,” aldus Theo van Loon.

Louis van Loon kreeg een koninklijke onderscheiding voor het vrijwilligerswerk dat hij deed voor de Kankerbestrijding, en het St. Nicolaascomité en de fanfare in zijn geboorteplaats. De oud-hoofdonderwijzer wordt donderdag begraven in Wintelre.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement