Volledig scherm
In het Grootmeer is folie ingezet om de watercrassula terug te dringen.

Meer dan vijf ton voor behoud natuur in Groot-en Kleinmeer

EERSEL - Het Groot-en Kleinmeer zijn het beschermen waard en dat mag best wat kosten, zo oordeelden de Eerselse fracties. De partijen stemden unaniem in met het voorstel om een bedrag van 532.620 euro -een provinciale subsidie- in te zetten voor het herstel van de natuur in de vennen tussen Wintelre en Vessem.

De vennen maken onderdeel uit van een Natura 2000-gebied, waarin zeldzame en belangrijke flora en fauna voorkomen.

Het Groot-en Kleinmeer gaan al geruime tijd gebukt onder ongewenste slibvorming. De gemeente wil met de provinciale subsidie het slib gaan afgraven, zodat de zeldzame oeverkruidplanten in het Groot-en Kleinmeer behouden kunnen blijven. Tegelijkertijd hoopt de gemeente hiermee ook de groei van het agressieve waterplantje de watercrassula in te dammen. Het slib vormt de ideale voedingsbodem voor deze watercrassula: op de plekken met slib overwoekert dit exotische plantje met gemak andere soorten waterplanten, zoals het oeverkruid.

,,Met het afgraven van het slib kunnen we de problemen structureel aanpakken", aldus Willem Aarts van Bureau Nierop, die de gemeente bij het herstelproject adviseert. Het Grootmeer en het Kleinmeer zijn één van de beste plekken op aarde waar de oeverkruidplanten kunnen groeien, zo stelt Aarts.